Freelo Blog Inspirace 9 tipů pro obchodní zástupce: Jak pracovat efektivněji

9 tipů pro obchodní zástupce: Jak pracovat efektivněji

Efektivita Produktivita týmu TOP Procesy Motivace

Úspěšný obchodník nemusí mít nejvíce schůzek, klientů v pipeline ani největší prodeje – i když to samotné o něčem svědčí. Je to ten obchodník, který přináší největší hodnotu zákazníkům, sobě i samotné firmě. Nejde o to, abyste bezhlavě vyvíjeli co největší aktivitu, ale abyste pracovali chytře.

Rozvrhněte si čas: vzorový týdenní plán

Klienti jsou důležití, ale aby měl dobrý obchodník dlouhodobě zajímavé výsledky, udělá si čas také na:

  • vlastní vzdělávání,
  • předávání zpětné vazby z trhu do firmy,
  • zlepšování svého systému práce,
  • další rozvojové aktivity.

Efektivní taktikou je rozplánování jednotlivých aktivit do pravidelně se opakujících bloků ve vašem kalendáři.

Jedině tak nebudete přeskakovat mezi jednotlivými aktivitami a na nic důležitého nezapomenete. Začněte se vzorovým kalendářem a čistou šablonou, do které si můžete psát.

Miro šablona týdenního kalendáře pro obchodní zástupce
Různé barvy činností, opakování událostí a označení priorit pomůže vizualizovat týdenní plán.

To-Do: Připravte se na chvíle, kdy se vám nechce

Kdo nezažil den na nic, tak kecá. Znáte to, ne? Probudíte se s náladou pod psa, nulovou motivací se jenom zvednout z postele a na práci nemáte ani pomyšlení. Jak se tedy trochu nakopnout?

Připravte si minimálně 3 aktivity, které vás zkrátka z té postele zvednou.

  • Máte rádi pomalejší rána? Dopřejte si je.
  • Preferujete meditaci? Vzhůru do toho.
  • Nakopává vás spíše sportovní aktivita? Jděte se proběhnout.

Nezapomeňte však mít tyto „nakopávače“ napsané, ať je nevymýšlíte až za pochodu. Jinak si mozek vymyslí různé důvody, proč zkrátka v té posteli zůstat.

Nohy ženy při běhání v parku na jaře
Sport funguje jako skvělý „nakopávač”.

Brainstormujte nad dotažením

Nedaří se vám obchod dotáhnout do konce? S klientem komunikujete už měsíce a pořád narážíte na jiné námitky? Sedněte si na to s vaším vedoucím nebo kolegy a poraďte se. Někdy se stane, jak se lidově říká, že přes samé stromy nevidíte les. Pohledem někoho zvenku získáte přehled a mnohdy vás během chvilky napadne jiný přístup, myšlenka, nebo řešení.

Propojte se na LinkedInu: nástroj k bonitnější klientele

LinkedIn do obchodního světa zkrátka patří, využíváte ho ale na maximum? Spojte se s vašimi klienty i tam. Tím uvidí i váš styl komunikace, vaše zkušenosti a také klienty, se kterými jste v minulosti pracovali. To všechno může podpořit vaši kredibilitu a zvýšit šanci na úspěch.

Použijte vzor na otevřené zápisy z meetingů

Zápisy z meetingů mohou být i zábava. No dobře, možná ne doslovná zábava, ale rozhodně to může být snazší. Připravte si před schůzkou vzor, který vám pomůže v zapisování. Navíc pokud se naučíte dělat zápisky tak, abyste je mohli předložit i klientovi, smáznete 2 mouchy jednou ranou. Pro inspiraci mrkněte na mustry zápisů různých jednání.

Z aktivity domluvte aktivitu

Zvykněte si domlouvat termín follow-upu přímo na jednání. Rovnou pošlete pozvánku klientovi do kalendáře. Ještě lépe uděláte, když tento úkol budete mít ve své struktuře obchodních jednání. Tím si pohlídáte, abyste na to vážně nezapomněli).

Homer Simpson telefonuje
Zdroj

Buďte konkrétní

Věta „zavoláme si, co a jak dál, v příštím týdnu…” je důvodem, proč velká část byznysů nedopadne

Dvě věty na uzavření obchodu se naučte zpaměti

Nechceme po vás, abyste papouškovali pořád dokola to samé – to určitě ne. Nicméně mít v hlavě připravené věty na uzavření obchodu se vyplatí, protože mnohem sebevědoměji si řeknete o obchod. Tam, kde vám to bude dávat smysl a tam, kde uvidíte hodnotu řešení pro vašeho klienta. Řekněte si o obchod třeba takto:

Pane Nováku, za mě to takhle dává smysl. Freelo vám pomůže v přehledu o důležitých projektech, jak jste chtěl. Udržíte pozornost na prioritních věcech a budete mít parťáky, kteří vám pomohou s implementací, aby bylo všechno v pořádku. Můžeme to pro vás takto připravit?

Pravidelně trénujte

Nejen nováčci ale i matadoři v obchodě se potřebují udržovat v kondici. A stejně jako ve sportu, i v obchodě je nutné neustále trénovat. Spousta vět zní v hlavě lépe, než když je máte říci reálně u klienta. Potrénujte si je, nahrajte si je na video nebo formou hlasovky, ať dostanete tu nejreálnější zpětnou vazbu. Někdy to pěkně bolí, ale stojí to za to. Jak už jste určitě mnohokrát slyšeli (nedá mi to ale nezmínit) – pravidelná investice do tréninku / vzdělávání / do sebe se vyplatí, tak na to nezapomínejte.

Vzdělávejte se

S vývojem trhu, jde obchod ruku v ruce. I proto je potřeba se neustále vzdělávat, hledat nové inspirace, trénovat svoje myšlení a přístupy. Jen tak se dostanete na vyšší level efektivity, aniž byste tomu museli věnovat více energie a času.

Extra tip na závěr: šablony s checklisty

Rovnou všechny tipy pro úspěšné obchodní zástupce zaveďte do praxe. Zkopírujte si následující checklist do svého Freela z této šablony.

Pro úspěch celého obchodního týmu je důležitá kontinuita, průběžný nábor a školení nových členů. Jak na bezproblémový onboarding pro sales representative poradí další Freelo šablona.

Článek i obě šablony vznikly ve spolupráci Freela s Prospirio (Každý prodává).

Freelo.io Blog Inspirace 9 tipů pro obchodní zástupce: Jak pracovat efektivněji

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.