Freelo Blog Inspirace Měsíční checklist úspěšného manažera

Měsíční checklist úspěšného manažera

Úspěšný manažer je efektivní manažer. S rozmyslem plánuje úkoly pro sebe i své podřízené tak, aby dosáhli vynikajících výsledků. Pečlivě organizuje svůj čas. Umí prioritizovat. A nezapomíná na seberozvoj. Chcete být takovým manažerem? Tento checklist vás udrží na správné cestě.

Plánuješ, plánuji, plánujeme

Netvořte si zbytečné vrásky na čele a rozplánujte si aktivity na celý měsíc dopředu. Pomůže vám to:

  • Využívat čas efektivněji.
  • Ušetřit spoustu energie.
  • Soustředit  se pouze na to podstatné.

Naplánujte si strategické aktivity jako jsou výjezdy s obchodníky, schůzky s obchodníky, reportingy, trénování, vyhodnocování, rozvíjení jednotlivých zaměstnanců a další. Inspirací vám může být metoda POLKA.

3 + 1 Priority

Pokud máte více než 3 priority, pak nemáte žádnou.”

Ať už se na priority zeptáte kohokoliv, odpověď bude vesměs stejná. Každý vám vyjmenuje celou řadu věcí, které zrovna teď „hoří” a jsou třeba odbavit. To je největší průšvih v plánování. Často se tak manažeři dostanou do pozice, kde dělají na všem, ale není téměř nic dokončeného.

Určete si 3 priority strategického rázu na den. Takové, které víte, že musíte a stihnete odbavit. Divili byste se, o kolik se dokážete posunout. K 3 hlavním pracovním prioritám vždy přidejte i jednu osobní. A to tu, která vám zvedne náladu a dobije baterky. Je to taková třešnička na dortu za odměnu, že jste zvládli den úspěšně.

Plánujte odměny
Plánujte si priority i odměny

Buďte líní – Používejte vzory

Buďte líní. Žádnou aktivitu nedělejte zbytečně dvakrát. Vytvořte si vzory a mustry na všechny akce, porady, přednášky, jednání s klientem, které se opakují.

Pokud nevíte, jak začít, vezměte si klidně  poznámkový blok nebo ještě lépe rovnou  Freelo. Tam si udělejte základní check-list jednotlivých aktivit a od toho se odrazte dál. Zpočátku nemusíte dokonale popisovat celý proces a každou jednotlivou aktivitu do detailů, důležité je však začít. Dělat malé krůčky a neustále se k mustrům vracet, inovovat je a postupně si tím vytvářet obchodní nebo byznysové know-how.

Udělejte si čas

Je sice hezké, že jste si napsali priority, na kterých budete v daný den pracovat, ale pokud je ve vašem kalendáři schůzka za schůzkou, pak čas na odbavování priorit budete hledat jen těžko.

Řešení? Dejte si do kalendáře bloky na práci. Díky tomu si tam nenaplánujete nějakou schůzku a vyměřený čas se budete věnovat stěžejním úkolům.

Dopředu možná nebudete přesně vědět, co se bude v tomto časovém bloku odehrávat, ale je potřeba, abyste ho měli jako pevný bod ve svém kalendáři. Pokud na priority nebudete mít vyhrazený čas, budete je posouvat, škrtat, prokrastinovat a nahrazovat méně důležitými aktivitami.

Vyrazte mimo svoji bublinu

Spousta manažerů, vedoucích a majitelů zůstává pouze ve stejné skupině lidí a potkávají se pouze s lidmi z vlastního týmu nebo vlastní firmy. Pokud však vyrazíte mimo svůj běžný systém práce a běžné fungování, dostanete neuvěřitelný rozhled a prostor pro inspiraci a růst.

Tak se mrkněte jaké akce, networkingy nebo konference se pořádají ve vašem okolí a zajistěte si místo. Doporučuji Českou Podnikatelskou Alianci nebo od Czech Cool Trade.

Rozvíjejte se

Jděte příkladem svému týmu a rozvíjejte své znalosti, žádejte o zpětnou vazbu na vaši práci a vystupujte ze své komfortní zóny (to se zpětnou vazbou dost souvisí, že?)

Pan Burns skartuje feedback
Zdroj

I manažer se musí neustále posouvat, jinak ztrácí hodnotu pro tým. Podívejte se na strategické cíle, možný posun na další pozici atd. Pak si udělejte SWOTku svých dovedností a soupis těch, které vám nejvíce pomohou k cíli, pozici, atd. Najděte si tematické workshopy, přednášky, knihy, podcasty nebo úplně jiné aktivity, kam se budete chodit pravidelně inspirovat a vzdělávat. Nesystematické vzdělávání je extrémně časově náročné a nevede k takovému výsledku.

Abyste tipy z checklistu začali používat co nejdříve, připravili jsme pro vás šablonu. Uložte si ji rovnou do Freela.


Článek i šablona vznikla ve spolupráci Freela s Prospirio (Každý prodává).

Freelo.io Blog Inspirace Měsíční checklist úspěšného manažera

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.