Freelo Blog Inspirace #FreeloHackathon jak ho neznáte aneb vypluli jsme do Chorvatska s našimi nejbližšími

#FreeloHackathon jak ho neznáte aneb vypluli jsme do Chorvatska s našimi nejbližšími

Freelo Hackathony

Letošní Freelo Hackathon měl o 180 stupňů jiný formát než předchozí výpravy. Vypluli jsme totiž i s drahými polovičkami a malými námořníky do vily v chorvatském městečku Tribunj. Celá flotila čítala 19 námořníků (14 dospělých a 5 dětí).

Všechny dosavadní #FreeloHackathony byly ve znamení maximalizace pracovního výkonu. Protože nám letos bylo líto strávit slunné dny bez těch nejbližších, tak jsme se rozhodli pro experiment. Vydali jsme se do Chorvatska vstříc poznání, zda se nám podaří na 14 dní prolnout rodinný a pracovní život. Jak to dopadlo? Čtěte dál.

Krušná cesta, ale parádní vila v cíli

První nedočkavci vyrážejí směr Chorvatsko už v pátek večer autobusem z Brna. Na místě jsou jako první a sobotní ráno zahajují snídaní s výhledem na moře, koupačkou a posíláním fotek ostatním.

Jako první doplula ke břehům Chorvatska posádka ve složení (zprava) Dori, Káťa, Vláďa a Mára.

Dalších 5 posádek postupně dorazí auty po vlastní ose. Během dne se ve společném chatu hromadí zprávy z průběhu cesty – kde je jak dlouhá kolona, kdo si místo zkratky zajel pár hodin navíc a jaké jsou fronty na hranicích. V sobotu večer přebíráme klíče od ubytování, nadšeně prozkoumáváme vilu s apartmány a postupně přijíždějí další členové výpravy.

Tipnete si, kdy jsme byli v kompletní sestavě?

Celá 19 členná posádka před vilou v chorvatském Tribunj.

V pondělí ráno. To jsme netušili, co všechno nás čeká.

Místo jsme si nemohli vybrat lépe. Po 10+ hodinách v autě/autobuse jsme nadšení z bazénu obklopeného olivovníky, skvěle vybavenými moderními apartmány, trampolínou pro malé námořníky a romantickým výhledem na přístav a kostelík na kopci. Máme to jen pár kroků na pláž, kousek od vily jsou i restaurace nebo stánky se zmrzlinou.

Výhled na přístav z nejvyššího apartmá.

Jak probíhal (ne)pracovní den

Kapitáni Karel, Honza a Karel odstartují skoro každý den výklusem podél moře. Občas se k nim přidá i někdo další. Po takové ranní rozcvičce je na stole snídaně. Z horního apartmánu několikrát voněly i palačinky. Poté už zasedáme k počítačům a začínáme makat.

Výborná snídaně a pak sport a nebo taky obráceně, zkrátka kdo jak chtěl.

Na práci si každý nachází své oblíbené místo – programátoři kotví pod markýzou u bazénu, holky ze supportu na horní terase s výhledem na přístav a někomu se podařilo ulovit gauč klimatizovaného apartmánu…

Oblíbené místo v chládku u bazénu. „Pomáhali“ i ti nejmenší – aneb vychováváme nejmladší generaci programátorek.

Zatímco my makáme, naši blízcí si užívají opravdovou dovolenou. Sluní se u bazénu, čtou knížky nebo šijí šaty. Hlavním úkolem zůstává držet děti daleko od pracantů a to se s vypětím všech sil, až na některé případy, daří.

Bazén – oblíbené místo všech nepracujících a hlavně dětí.

Před obědem se většina z nás osvěží v bazénu, protáhne se u jógy nebo live workoutu, pod vedením Katy z FITFAB Strong. Těla dostanou svou denní dávku pohybu, doplníme síly mísou salátu a makáme dál.

S úderem čtvrté hodiny se zaklapne poslední noťas a pokračujeme v módu „dovolená“. Jde se k moři!

Moře, sluníčko a pohoda po práci.

Po práci legraci

Každý tráví čas podle své chuti – rodinky s dětmi si užívají hlavně bazén u vily (moře nemá u všech úspěch), Dori si čte v hamace, jiní jdou na šlapadla, posedět u Aperolu, dát si dávku adrenalinu jízdou na skútrech, vyšlápnout si kopeček s kostelíkem nebo ochutnat místní plejskavici, kalamáry a krevety.

Těsně před návštěvou „Long Islandu“ – trošku to houpalo, někdo to ustál lépe a někdo zase hůř :-D.

Večer usedáme k jednomu stolu s Ožujskem, Karlovačkem a Hugem. K prolomení ledů a bližšímu seznámení se všemi členy výpravy si Karel připravil pár seznamovacích her. V průběhu s úžasem zjišťujeme, že je mezi námi nadějná herečka, bývalý saxofonista nebo tanečník.

Drinky a letní pohoda našich „Support Girls“ Káti a Dori.

Po pár dnech opadl prvotní ostych a přichází pravý čas na deskové hry – máme Bang, Krycí jména, Filmy, Města a namáháme naše mozkové závity u Vláďovy logické hry. Několik večerů se naše dokonale ladící hlasy rozléhají po Tribunji za doprovodu Kubovy kytary.

Večerní posezení, pokec a objevování všeho, co o sobě ještě nevíme.

Během Hackathonu probíhala naše malá olympiáda. Celé dva týdny jsme sbírali body za vítězství u společných her, kvízů, workoutů nebo držení totemu v čase 20:20 – 20:30.

Olympiádu završuje tradiční Kahoot! kvíz, který ovládla Dori a ta také slaví celkové vítězství v olympiádě. Odměnou jí je jeden den dovolené navíc.

Kromě toho jsme i letos poctivě měřili a počítali všechno, co se dalo (vypité kávy, odpracované hodiny, uběhnuté kilometry nebo kusy snědeného ovoce). Jak to dopadlo?

Infografika z chorvatského #FreeloHackathon v Tribunj.

Víkendové výlety – NP Krka, Šibenik

V sobotu vyrážíme směr Národní park Krka, kam to máme jen půl hodinky. Je známý svými vodopády a průzračně čistou vodou. Cítíme se jako v deštném pralese! Teda až na ty davy turistů. I tak to ale stálo za to, posuďte sami…

NP Krka, Šibenik a obrovský vodopád.

Druhá část námořníků v sobotu mění moře za hory. Vyrážíme do Národního parku Paklenica. Původně jsme chtěli vyjet v 6 ráno, nakonec odjíždíme v 9, ale plní energie a očekávání. Cesta nahoru není úplně brnkačka, slunce peče a pitné vody máme tak akorát. Ale jakmile se před námi objeví pohádkové výhledy, víme, že to stálo za to. Odměnu si vybíráme na skvělé večeři v Zadaru.

Zasloužené výhledy z národního parku Paklenica.

V neděli se část posádky vydává do Šibeniku. Parkujeme kousek od moře podél málo využívané cesty, zkoumáme historickou tvrz sv. Nikoly, následně se škrábeme na vyhlídku a poté si užíváme zasloužené koupání v teplém moři. Odpoledne procházíme město, dáváme si skvělý pozdní oběd a po večerní koupačce vyrážíme zpátky na vilu.

Karel, Katy a Vláďa navštívili Šibenik a rozhodně nelitovali.

Výsledky nejsou to hlavní, ale…

Na rozdíl od předchozích #FreeloHackathonů jsme se dohodli na zkrácené pracovní době – 6 hodin denně. A bylo na každém z nás, kdy bude plnit své úkoly. Většina z nás zvolila zlatou střední cestu – 3 hodiny dopoledne a 3 odpoledne.

Podařilo se nám doladit spoustu nových funkcí ve Freelu:

  • Kanban můžete nastavit pro celý tým.
  • Zrychlili a zlepšili jsme seznam podúkolů.
  • Šablony projektů můžete převádět na/od jiného uživatele.
  • Zobrazujeme nadřazené úkoly k podúkolům v kalendáři.
  • Do modálního okna pod/úkolu jsme přidali tlačítko zpět.

Natočili jsme Freelo.TV s posádkou Freela, kde můžete nahlédnout pod pokličku UX a kódu, marketingu a zákaznické podpory. První klapka padla po šesté hodině ráno, abychom se vyhnuli koncertu cikád.

Před kamerou se nám zalíbilo, a tak jsme si střihli ještě jedno natáčení – náborové video, které sklízí až překvapivě velkou chválu. Mrkni na volná místa na palubě a přidej se k nám.

Závěr: Proč vzít tým, třeba i s rodinami, na 2 týdny k moři

Takového zápalu, nadšení a motivace jako na Hackathonu těžko dosáhnete z kanceláří a home-officů. Tým se pozná na osobnější rovině a dokáže lépe spolupracovat. Poodhalíte své silné, ale i slabé stránky a zjistíte, v čem září kolegové.

A jak se tenhle pracovně-rodinný výlet k moři účastníkům líbil? Zeptali jsme se a byli jsme mile překvapeni – prý to bylo skvělé a rádi by jeli znovu.

Uvažujete ve vaší firmě o podobném výjezdu? Zamyslete se, co od toho očekáváte. Pokud pracovní výkon, pak doporučujeme pobyt zkrátit třeba na týden a rodiny z něj vynechat.

Chcete-li se blíže seznámit i z té osobnější roviny a utužit vztahy, směle do toho a vemte na palubu i rodinné námořníky.

Je dobré se o takovém výletu pobavit s týmem dostatečně dopředu – v našem případě jsme s plánováním začínali 6 měsíců před odjezdem.

Ptejte se lidí, kam by chtěli jet, jaký termín by byl vyhovující, jak vyřešíte dopravu nebo jaký bude pracovně-nepracovní režim na místě. Domluvte se společně na všem podstatném dopředu – předejdete nedorozuměním a pojedou opravdu jen ti, kdo budou mít zájem.

Kam dál?

Další rady, jak mít spokojenější tým, najdete tady:

Freelo.io Blog Inspirace #FreeloHackathon jak ho neznáte aneb vypluli jsme do Chorvatska s našimi nejbližšími

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.