Freelo Blog Inspirace Jak a proč budovat skvělou firemní kulturu + praktické tipy a ukázky

Jak a proč budovat skvělou firemní kulturu + praktické tipy a ukázky

Home office Firemní kultura TOP Trojimperativ Firemní benefity Zpětná vazba Motivace Feedback Retrospektiva

Co je firemní kultura?

Firemní kultura je důležitou součástí každé společnosti. Do její definice patří například to, jak firma působí navenek, jaké má hodnoty nebo jaká je atmosféra pracovního prostředí. Ovlivňuje firemní strategii a podporuje dosažení firemních cílů a na svědomí ji primárně mají lidé a vztahy mezi nimi.

Organizační kulturu utváří i to, jakým způsobem spolu zaměstnanci komunikují a řeší jednotlivé projekty. Inspirujte se naší firemní kulturou a získejte praktické tipy, jak zlepšit i tu vaši.

Proč byste se měli zajímat o firemní kulturu?

Skvělá firemní kultura není cíl, ale prostředek k zapojení a vysokému pracovnímu nasazení lidí ve vašem týmu. Dle studie Gallup z roku 2015, kde vyzpovídali přes sedm tisíc respondentů, se angažovanost, chuť či zapojení zaměstnanců může lišit až o 70 % a to na základě (ne)správného vedení týmu.

Z výsledků té samé studie vyplývá, že pravděpodobnost vysoké angažovanosti zaměstnanců je o 59 % vyšší v případě, že mají vysoce angažovaného nadřízeného – klíčem k úspěchu a motivaci vašeho týmu jste vy jako šéf a všichni vedoucí pracovníci.

Co můžete získat s lepší podnikovou kulturou

  • Když se v práci cítíme spokojení, dosahujeme větších výsledků a jsme efektivnější.
  • Atmosféra ve firmě má zásadní vliv na úspěch nebo neúspěch v dosahování cílů a efektivity vašich lidí.
  • V příjemném prostředí plném zdravých vztahů s větší jistotou vybudujete stálý a schopný tým.
  • Firemní kultura hraje významnou roli při náboru nových kolegů do týmu. Správně vytyčené firemní hodnoty jsou magnetem na schopné lidi.
  • Jak se lidé ve vaší firmě cítí a jak o ní mluví se svou rodinou či známými, je vaše výkladní skříň. V marketingu se tomu říká Word-of-mouth marketing (WOM marketing) a měli byste vědět, že dobrá (nebo špatná) firemní kultura je nástroj, který vám může významně pomoci (nebo ublížit).

Sama jsem si v minulých zaměstnáních vyzkoušela práci, která mě nebavila a chodila jsem si to tam „odsedět“. Zpravidla to bylo u firem, které se nezajímaly o motivaci svých zaměstnanců a neměly definované firemní hodnoty. Ve Freelu mám v práci větší svobodu a vím, jaký má moje práce smysl.
říká o práci ve Freelu Kateřina Jozífová

Jakou máme firemní kulturu v podpalubí

Otevřená firemní kultura

Pro lepší představu se společně mrkneme i na příklad z praxe a začneme hned u sebe. Jak je to s organizační kulturou ve Freelu? Freelo budujeme jako svobodnou firmu, proto nám záleží na otevřenosti a flexibilitě. K firemním číslům, jako třeba počet platících uživatelů nebo jaké jsou náklady firmy, mají přístup všichni interní zaměstnanci. Každý se může kohokoliv zeptat na cokoliv a v naprosté většině případů se mu dostane konkrétní odpovědi.

Zpětná vazba jako základ zdravých pracovních vztahů

1-to-1 retrospektiva

Feedback vnímáme jakou klíčový nástroj pro dobré mezilidské pracovní i nepracovní vztahy. Každý měsíc máme 1-to-1 retrospektivu, kde navzájem námořník se svým kapitánem zhodnotí minulý měsíc.

Bavíme se o práci, fungování týmu nebo o čemkoliv, co nefunguje optimálně a dává smysl vylepšit či změnit. Je to bezpečné místo, kde je možné říct cokoliv.

Týmová retrospektiva

Jednou za 3 měsíce máme také týmovou retrospektivu se zelenými a červenými lepícími papírky. Každý napíše na papírek, s čím je (zelený) či není (červený) spokojený.

Negativní body potom společně diskutujeme a co dává smysl změnit či řešit, tomu dáme konkrétního řešitele příp. termín.

Je to týmové řešení problémů, na kterých se shodneme, že nás trápí. Pokud bychom s vybranými úkoly do příští týmové retrospektivy nepohli, můžeme nadávat jen sami sobě.

Lepicí papírky z týmové retrospektivy. Červené na problémové záležitosti, které chceme zlepšit a zelené pro pochvaly.
Lepicí papírky z týmové retrospektivy. Červené na negativní a problémové záležitosti, které chceme zlepšit a zelené pro pochvaly a „poplácání po ramenou“.

Maják

Jednou měsíčně si zpestříme pracovní chvilku týmovým Majákem, který provází skvělá svačina, spousta ovoce a dobrá káva. Cílem je vzájemně se inspirovat, motivovat a udržet si přehled o tom, co se děje v Podpalubí. Slyšeli jste zajímavý podcast, zaujala vás nějaká appka nebo jste byli na netradičním kulturním představení? Šup s tím do Majáku!

Kromě tipů všeho druhu řešíme také, čím žije paluba (Jak se daří novému námořníkovi? Nekoupíme lepší kafe? Co takhle měnit ručník v koupelně častěji?) a zmiňujeme highlights z naší práce (Ta facebooková kampaň perfektně zafungovala! Oboustranná sycnhronizace s Google kalendářem už šlape! Rozjeli jsme PPC ve Španělsku!).

Za inspiraci děkujeme agentuře Symbio, která svým Gulášem spojuje tým už téměř 20 let.

Trojimperativ v praxi

Do každé firemní činnosti se promítají tři vzájemně se ovlivňující faktory – čas, kvalita, zdroje. Odborně se tomu říká Projektový trojimperativ.

Kvalita na prvním místě

V našem případě je priorita na kvalitě výstupů. Řídíme se heslem: Pomaleji, méně, ale dobře nebo rovnou skvěle.

Budujeme digitální produkt, který jsme se rozhodli postavit z vlastních zdrojů. Netlačí na nás tedy investor (zdroje) a můžeme si dovolit pracovat v klidu a zbytečně se nestresovat. Ve většině případů nemáme termíny (čas), chceme dělat skvělou aplikaci (kvalita), která bude lidem k užitku, i když realizace trvá delší dobu.

Co to je trojimperativ lidskou řečí

  • Chcete-li kvalitu (a tu my chceme), bude to trvat déle a spotřebujete více zdrojů.
  • Chcete to rychle? Bude to stát více peněz a kvalita nemusí být dobrá.
  • Nepotřebujete kvalitu? Můžete získat výstup levně a rychle.

Práce bez stresu

Úkoly plánujeme a vyhodnocujeme v týdenních sprintech a tím minimalizujeme stres. Vždy víme, na jakých úkolech máme tento týden pracovat. Na home office řešíme plánování sprintů online přes hangout a informace, soubory, úkoly, termíny apod. máme samozřejmě ve Freelu. Velmi nám pomáhá dodržovat se zásady efektivní komunikace.

Ukázka kanban sloupcového projektu ve Freelu, který používáme pro plánování práce na bázi týdenních sprintů.
Ukázka kanban sloupcového projektu ve Freelu, který používáme pro plánování práce na bázi týdenních sprintů.

V rámci komunikace si dávejte zpětnou vazbu často a snažte se komunikaci více sjednotit, aby na každé straně byla správně nastavená očekávání a procesy!
radí, UX designér Honza Kvasnička

Pozitivní Feedback pro každého v týmu i na dálku

Pro snadné a rychlé sdílení informací, u kterých nevadí, že v čase zapadnou, používáme chatovací aplikaci Slack.

  • V kanálu #egobooster sdílíme společně pochvaly od uživatelů.
  • Do #hyperloop nám přijde zpráva pokaždé, když někdo nově zaplatí Freelo.
  • #apoteka je na sdílení tipů ohledně stravy a zdraví obecně.
  • Na konci pracovního dne si píšeme do kanálu #status, na čem jsme pracovali.
  • A v #podpalubí se řeší všechna synchronní komunikace, která nepatří do Freela a co by měl vědět celý tým — společné akce, obědy a domlouvání čehokoliv neodkladného.
Ukázka vyplněného statusu v aplikaci Slack.
Ukázka vyplněného statusu v aplikaci Slack.
Ukázka oslavného příspěvku v kanálu #egobooster.
Ukázka oslavného příspěvku v kanálu #egobooster.

S touto synchronní komunikací šetříme. Nechceme se navzájem příliš rušit. Záleží nám na tom, abychom měli klid na hlubokou práci.

Jakými firemními benefity motivujeme tým

Pracovní benefity jsou velké téma posledních let. V některých firmách se rozhodli vybudovat takové prostředí, aby lidi ani nechtěli odcházet domů. Tohle určitě není příklad Freela a hned vysvětlíme proč:

Výhody pro naší posádku jsme se rozhodli postavit tak, aby se lidem dobře pracovalo dlouhodobě, bez stresu a měli čas na život po práci. Sami se držíme pravidla pro pracovní dny 8/8/8 – spánek/práce/život. Víkendy a svátky jsou vyhrazeny pro odpočinek, rodinu a relaxaci. Chceme od lidí, aby uměli nejen pořádně máknout, ale také odpočívat.
říká jeden z kapitánů Freela, Honza Kulda

Níže jsou příklady firemních výhod, které mají full-time členové posádky Freela:

Odměna jako podíl na obratu/zisku

Dvakrát ročně se může Freelo posádka těšit na rozdělení určitých procent z MRR (Monthly Recurring Revenue – tedy měsíční obrat z pravidelných výnosů). Takže všichni na palubě mají zájem na tom, aby tržby rostly.

V jiných firmách to může být třeba procento ze zisku (nebo obratu) každý kalendářní rok. Důležité je, aby velikost odměny byla snadno představitelná a transparentní pro každého ve firmě.

Odměna v podobě dovolené navíc

Za každý odpracovaný rok má každý full-time pracovník jeden den dovolené navíc. Pro zaměstnance s rodinami může být tento benefit mnohem zajímavější než peníze.

Zdravý životní/pracovní styl jako win-win benefit

Věříme, že pouze odpočatý a zdravý tým dokáže něco velkolepého. Třikrát týdně může každý člen týmu věnovat hodinu z pracovní doby nějaké sportovní aktivitě.

Kluci při výběhu před obědem.
Kluci při výběhu před obědem.

Jak jsme týmu oznamovali, že můžou svůj pracovní den třikrát v týdnu přepůlit hodinou sportovní aktivity:

Oznámení v aplikaci Slack

@here Protože jsme na retrošce s @Borki zmiňovali to sportování a je to podle nás prospěšné v té naší sedavé práci, tak bychom rádi dali „černé na bílé“ jaké jsou i vaše možnosti sportování v rámci pracovní doby. Po domluvě na kapitánském můstku nabízíme následující:

  • Každý člen posádky, který je na fulltime, tak může až 3x v týdnu během dne 1 hodinu věnovat sportovní aktivitě, kterou uzná sám za vhodné.
  • Pokud hodiny nevyužijete na sport, tak propadají a nijak se nezohledňují při fakturaci ani se nenahrazují, nesčítají apod.
  • Holky ovšem nemůžou kvůli zajištění podpory tohle dělat společně a vždy jedna musí „držet kormidlo“.
  • Tzn. v takový den, kdy budete sportovat, práci jako takové věnujete 7 hodin čistého času. Kuba vzhledem k tomu, že vykazuje čas, tak si v takovém dni, kdy půjde sportovat, jednu hodinu přičte.
  • Je to hodina, kterou chceme, abyste opravdu věnovali nějaké pohybové aktivitě. Není to „hodina navíc“, kterou si půjdete třeba na kafíčko.
  • Je to dobrovolné, tzn. pokud nechcete, tak toho nemusíte vůbec využít pracujte klasicky 8h denně.

Konkrétní tipy, díky kterým pečujeme o zdraví všech členů posádky:

  • V kanceláři máme polohovatelné stoly, u kterých můžeme pracovat „ve stoje“.
  • Kluci chodí před obědem plavat, běhat nebo v letních měsících hrát tenis.
  • Holky si zas společně rády zajdou na jógu.
  • Když to jde, tak společně obědváme. Jednou měsíčně nás v podpalubí pohostí skvělý pardubický E&E catering úžasnou snídaní a obědem nebo za příznivějšího počasí grilujeme na zahradě před vilou.
  • V kuchyňce máme zásobu čajů ManuTea, které podporují soustředění na práci a detoxikují organismus.
  • V únoru 2024 jsme vyhlásili sportovní výzvu, do které se zapojila celá posádka.
Společný oběd v podpalubí Freela.
Společný oběd v podpalubí Freela.

Home-office dle potřeby

Kvůli okolnostem kolem COVIDu jsme častěji na home office. Pro Freelo je typické, že není problém se na čemkoliv s kapitány domluvit.

Základní kameny, na kterých stavíme, jsou důvěra a osobní odpovědnost. Všichni na palubě Freela vědí, co mají dělat a místo výkonu práce tak není podstatné.

S kolegyní Káťou si rády v létě práci vytáhneme na zahradu před kancelář nebo vyměníme podpalubí za zahrádku nějaké kavárny. Máme možnost si pracovní den pozměnit a přitom stále zvládnout všechny úkoly a to je super.
říká, Karolína Petrželová z kajuty Supportu Freela

Káťa a Kája – usměvavé supporťačky z Freela pracující na zahradě před kanceláří.
Káťa a Kája – usměvavé supporťačky z Freela pracující na zahradě před kanceláří.

Práce na něčem, co má smysl

Usilujeme o to, abychom nejen my, ale i naši uživatelé dosahovali velkých věcí. Proto se snažíme náš nástroj i sebe neustále zlepšovat. Naše práce má reálný dopad na podnikání desetitisíců uživatelů — pomáháme jim s efektivní komunikací a organizací jejich vlastní práce. To je skvělá vnitřní motivace.

Přidej se na palubu ⛵️

Právě teď hledáme do pardubického týmu posily na pozice:
Senior PHP Backend programátor
Specialist(k)a zákaznické péče aplikace Freelo
Copywriter

Každý člen Freelo posádky se sám od sebe zajímá o to, aby loď Freela plula tím správným směrem. S tímto nastavením tým opravdu táhne za jeden provaz.

Feedback loop od uživatelů aneb jak vznikají ty nejlepší vychytávky

Záleží nám na tom, jaké problémy řeší naši uživatelé. Máme ve Freelu spoustu funkcí, které by bez zpětné vazby nikdy nevznikly. Uživatelé Freela můžou hlasovat a navrhovat nové funkce.

Jsme otevřeni jakémukoliv smysluplnému vylepšení. Zároveň taky dbáme na to, aby Freelo zůstalo snadno ovladatelné pro každého nového uživatele. Někdy je to výzva, ale zvykli jsme si, že udělat to jednoduché, je složité.

Práce se zpětnou vazbou je velmi důležitá pro vnitřní motivací lidí v týmu. Žádné funkce se totiž nedělají do šuplíku. Do Freela přidáváme pouze to, co má smysl a velká většina uživatelů to bude využívat.

Určitě mě motivuje, že vylepšení stávajících funkcí a vznik nových ovlivňují sami uživatelé a často si o nové funkce sami píšou a aktivně se o vývoj Freela zajímají. Pak máš jistotu, že to, co naprogramuješ, bude mít vždy uplatnění a víš, že to mnoha týmům zase o trochu usnadní každodenní činnost.
říká, Jakub Sedlařík, PHP backend programátor

FreeloHackathon párkrát do roka

Na tenhle „pracovní výlet“ vyrážíme s celým týmem a říkáme tomu #FreeloHackathon. Sbalíme počítače, sportovní oblečení, deskovky a jedeme pracovat někam, kde je hezky. Například do Chorvatska nebo Rakouska.

Jídlo, sport a práce na FreeloHackathonu 2020 v Podkrkonoší.
Jídlo, sport a práce na FreeloHackathonu 2020 v Podkrkonoší.

Ten letošní se konal doslova na samotě u lesa v Krkonoších. Kromě práce jsme vyrazili na celodenní výšlap, večer vytáhli kytaru nebo opékali buřty. Pauzy od práce jsme trávili společně jógou nebo fotbálkem. Určitě zkuste taky svůj tým někam vytáhnout, tmelí to partu a změna za nepracovní prostředí určitě prospěje.

Tip

A abyste si nic nezapomněli sbalit, použijte cestovní checklist.

Jak začít se změnou firemní kultury ve vaší firmě?

Stáhněte si zdarma průvodce a zlepšete svoji firemní kulturuChci eBook zdarma

Shrnutí na závěr

Inspirovali jsme vás? Ještě si nejste jistí, zda chcete refresh organizační kultury ve vašem týmu? Připomeňme si ty největší přínosy pro vaší firmu a proč byste tomu měli věnovat energii:

  • Spokojenost v práci rovná se větší efektivita a lepší výsledky.
  • Zvyšuje se šance vybudovat stálý a schopný tým.
  • Podniková kultura vám pomůže při náboru nových a podobně smýšlejících lidí.
  • Atmosféra ve vaší firmě a to, jak o ní vaši zaměstnanci mluví, se odráží na povědomí okolí a jeho názoru na vaši společnost. 
  • Díky firemní kultuře je vyšší pravděpodobnost dosažení firemních cílů. 
Freelo.io Blog Inspirace Jak a proč budovat skvělou firemní kulturu + praktické tipy a ukázky

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.