Freelo Blog Inspirace Jak jsme propluli rokem 2021 aneb Inspirace z podpalubí #4

Jak jsme propluli rokem 2021 aneb Inspirace z podpalubí #4

Firemní kultura TOP Inspirace z podpalubí

Jaký byl rok 2021 pro členy posádky Freela? Co se podařilo, za co jsme vděční a co je u nás vlastně nového? Je tu další díl pravidelného občasníku Inspirace z podpalubí. Podívejte se, co zajímavého se událo u všech členů naší posádky a na rekapitulaci těch nejzásadnějších milníků, kterými Freelo proplulo.

Kapitánské shrnutí

Karel

Pro mě byl začátek roku 2021 ve znamení vděčnosti po návratu z Mexika. Přeci jen útěk džunglí si člověk neprožije úplně každý den.

Tvorba videí

Trochu více jsem se během roku snažil seznamovat s videem. Nejprve jsme udělali aprílové video jen tak svépomocí, kde jsme zavzpomínali, jak vypadal marketing před 20 lety. A v Chorvatsku jsme si střihli náborové video, které mělo desítky tisíc zhlédnutí. S editací nám pomohl Michal Orsava. Po koronavirové pauze jsem se vrátil zase do přednáškových sálů. Na velké nejen webové konferenci Webexpo jsem ukazoval jak řešíme ve Freelu onboarding.

Stavba domu

Od konce jara jsme s přítelkyní začali řešit stavbu domu. Z rychlé dřevostavby na klíč se to změnilo na projekt na míru. A s těmi všemi změnami v ekonomice (nedostatek materiálů, inflace, úrokové sazby) to byla fakt „zábava“. Našli jsme však skvělého architekta Michala Míču, díky kterému je to o dost snazší. Už jsem ho pro vás zaučil do Freela, takže neváhejte poptat. V rámci plánů jsme se snažili co nejvíce zohlednit také ekologickou stopu. A na tomto místě bych doporučil zajímavou knihu od Billa Gatese, kterou jsem letos objevil, Jak zabránit klimatické katastrofě. Všem, kdo plánují stavbu nebo rekonstrukci, bych doporučil videa z pořadu Martiny Pištělákové Ladíme bydlení s Martinou. Tolik praktických tipů na minutu videa jinde nenajdete. Mimochodem s Martinou jsme kdysi točili i podcast Z Podpalubí. Těším se, co přinese příští rok a přeju všem šťastný nový rok.

Borki

Jsem pyšný na celou svou rodinu. Děti jsou strašně šikovné a moc nezlobí. Manželka je na mě také hodná.  V létě jsme byli na skvělé dovolené v Řecku, kde jsme si to opravdu užili a po dlouhé době si odpočinuli.

Zahrádkářství

Letos jsme si pořídili zahradu, kde jsme s rodinou strávili na jaře, v létě i na podzim spoustu času. Začal jsem pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, což jsem vždycky chtěl. A musím říct, že se skoro všechno vydařilo (na to, že jsem zahrádkář začátečník) a snědl jsem spoustu své úrody.

Freelo Hackathon v Chorvatsku

Po rodinné dovolené následoval chorvatský Freelo Hackathon. Poprvé nás jela opravdu banda včetně rodin, dětí a našich nejbližších. Bylo to naprosto parádní, a to hlavně díky celé posádce a skvěle vybranému místu.

Podpalubí a posádka Freela

Freelo pořád roste a letos se nám podařilo doručit velké množství nových funkcí a vychytávek. Během roku se nalodilo několik nových námořníků, takže roste i naše posádka. Musím říct, že všichni jsou skvělí. Je to prostě fajnová plavba oceánem projektů a úkolů. Jen tak dál!

Kulin

Balanc mezi rodinou a prací

Letošní rok neskutečně utekl. Největší radost mi dělá dcera Verunka, která se blíží k milníku „dva roky“ a objevuje svět všemi smysly a s plným nasazením. Jsem moc rád, že tuhle novou životní etapu s manželkou zvládáme bez větších problémů. A i když to je občas těžké, tak si to naplno užíváme. V těch slabších momentech nám dost pomáhá říct si: „Je to jenom období, to přejde“ a opravdu to tak je. I přes to, že dost pracuju a hodně mě to baví, se držím zásady – společně se s holkama nasnídat, odpoledne po práci pár hodin věnovat Verče a obden jí večer uspat. Moc dobře vím, jak je důležité s dítětem opravdu být a věnovat se mu v začátcích jeho života. Jsem rád, že v tomhle se mi daří mít balanc.

Self-care

Nedílnou součástí toho je starost o sebe samého. Možná to zní sobecky, ale už před nějakou dobou jsem si řekl, že já musím být na prvním místě. Jedině tak můžu být přínosem pro lidi ve svém okolí. Když budu podrážděný, bez kondice a neodpočatý, tak se všechno sesype jak dům z karet. I proto jsem si v roce 2021 pořídil celoodpružené kolo, na kterém jsem najezdil přes 2 000 kilometrů. Byl to pro mě důležitý katalyzátor a způsob, jak vypnout hlavu, sportovat a aktivně relaxovat.

Firemní kultura Freela

Vážím si toho, že se nám ve firmě podařilo vybudovat takovou firemní kulturu. U nás je normální přes den sportovat, nepracovat přesčasy nebo víkendy, vyležet se z nemoci a na všem se rozumně domluvit.

Kapitáni Freela oslavují Mezinárodní den rumu v Chorvatsku.
Kapitáni Freela oslavují Mezinárodní den rumu v Chorvatsku.

Dev tým

Kuba M.

Plnohodnotný námořník

S Freelem jsem vyplouval na polovinu plaveb už ke konci minulého roku. Letos jsem se rozhodl, že se chci zapojit více a vzal tak pádlo pevně do obou rukou. Díky tomu jsem se sblížil s posádkou a poznal, jak moc fajn lidi to vlastně jsou.

Geocaching

Ve volném čase rád sbírám kešky se svou přítelkyní Pavlínou. A letos se mi povedlo pokořit hranici jednoho tisíce nálezů. Naše cíle na tento rok, co se do počtu týče, jsme sice nestihli splnit, ale v příštím roce to doženeme. Myslím si, že je to skvělá aktivita pro zmizení do přírody a únik od problémů dnešního světa.

Kuba S.

Zimní a letní radovánky s dětmi

Zima a začátek jara byly ve znamení několikátého lockdownu. Na jarní prázdniny v zakázané oblasti Krkonoš asi dlouho nezapomeneme. I přes zavřené skiareály jsme si to s dětmi moc užili. Zatímco v zimě a na jaře jsme toho moc nepodnikali, v létě to bylo přesně naopak. Začalo to dětským čundrem v údolí řeky Krounky u Skutče. Následoval Fotrkemp 21 v Pasohlávkách, cyklo dovolená na Třeboňsku a úžasný Freelo Hackathon v Chorvatsku. Celkem jsme autem najeli přes čtyři tisíce kilometrů. Od září nastoupila manželka po 5 letech zpět do plného pracovního procesu. Nějakou dobu trvalo, než jsme se zaběhli. Trochu nám to komplikovaly podzimní virózy, které proběhly ve školce a mladší Adámek byl první dva měsíce více doma než ve školce.  Snažím se udržovat ve formě pravidelným pondělním florbalem. Přes týden cvičíme s kolegy přímo v Podpalubí nebo si jdeme zaběhat či zaplavat.

Tipy na podcasty a seriály

Oblíbil jsem si několik podcastů:

Na Netflixu mě chytly seriály New Amsterdam a Papírový dům. Stará dobrá klasika Červený trpaslík a cestopisné BBC série Anglie z výšky a Rusko z výšky. V seznamu mám další seriály a filmy, ale ty si nechám na příští rok.

Tomáš

Rok 2021 pro mě byl v mnohém rokem změn. Před tím jsem pracoval 2 roky z domova a postupně jsem začal přemýšlet, že to pro mě dlouhodobě není to pravé.

Nalodění do podpalubí

Už nějakou dobu jsem sledoval kluky z Freela a proto jsem byl rád, když jsem dostal tu možnost se k nim nalodit. Po všech stránkách to bylo dobré rozhodnutí.  Kromě skvělé party a spousty kamarádů jsem získal možnost růst po profesní stránce a naučit se hodně nového. Budu rád vzpomínat na parádní Freelo Hackathon v Chorvatsku, který jsme si i s manželkou Kristinou parádně užili! Díky skvělým lidem to bylo opravdu krásných 14 dní! Jsem rád součástí posádky a těší mě sledovat, jak Freelo roste a získává nové funkce.

Vlastní bydlení

Kromě pracovní změny mě čeká další významný posun. Tento rok jsme s Kristinou našli nové bydlení, do kterého se brzy budeme stěhovat. Jsem šťastný, že se to podařilo v této nepříliš příznivé době a na změnu se těším. Splním si tím svůj sen mít vlastní zahradu, na které budu ve volných chvílích pracovat a samozřejmě po práci zaslouženě odpočívat. Určitě tam najdu místo pro dílnu, kde budu moci vyrábět věci ze dřeva, což mě moc baví a je to pro mě relax. Už teď se těším, co přinese rok příští!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Freelo.cz (@freelocz)

Support tým

Dori

I pro mě byl rok 2021 rokem změn. Ještě v lednu jsem učila na zkoušky na vejšce, ale cítila jsem, že to není úplně ono. Jasně, většinou zkouškové období není úplně ono pro nikoho. Já to tak měla už od začátku semestru. Bylo to částečně dané distanční výukou, kterou jsme měli po celý semestr, částečně i tím, že mě samotná škola už nenaplňovala.

Zakotvení ve Freelu

Tak se to všechno nějak sešlo a zkusila jsem štěstí na pohovoru do Freela. Hned v únoru už jsem byla součástí posádky. Bylo to pro mě nové ve všech směrech. Nebyla to jenom „změna práce“, ale moje úplně první práce na plný úvazek. A musím říct, že jsem za tohle rozhodnutí opravdu ráda.

Výlety po Čechách

Většinu volného času jsem se snažila trávit venku. Na výletech a horách. Do zahraničí jsem letos cestovala značně méně, o to víc výletů jsem stihla po Čechách. S kamarády jsem se toulala po Beskydech, Jeseníkách, Orlických horách nebo po okolí Znojma.

Tipy na čtení

Občas se pro změnu ráda ponořím do zajímavé knížky, některé z nich mě i lehce ovlivnily nebo minimálně zaujaly:

  • Proč spíme od Matthew Walker – přesně tato kniha mě ovlivnila, ze začátku až tak, že pokaždé, když jsem se málo vyspala, už jsem viděla, co všechno strašného mi hrozí,
  • Kniha o tichu od Josefa Formánka – kniha plná obyčejně neobyčejných příběhů a krásných myšlenek.

A v dalším roce se mimo jiné chystám na knihu Jak na skvělou zákaznickou péči od Mária Roženského.

Káťa

Frmol na supportu

Ze začátku roku jsem byla na supportu sama. Zrovna jsme spustili chytré podúkoly a počet denních online chatů trhal rekordy. O to víc jsem byla ráda, když nastoupila Dori. Zvládla se skvěle a rychle zaučit. A na podzim naše trojbarevné trio doplnila Terez. Díky za to, jak hladce se nám pluje, holky! Není to samozřejmost.

Plánování svatby

Na dovolené v Českém Švýcarsku při jednom z pikniků zaznělo od Máry: „Můžu mít otázku? Jak dlouho jsme spolu?“ K: „No, 22 měsíců.“ M: „A budeš se mnou už napořád?“ načež se vytasil s prstýnkem. Bez váhání říkám „JO! JO! To víš, že jo“. Celí dojatí jsme tuhle novinku volali rodině a kamarádům – pro nikoho to nebylo žádným velkým překvapením.  A tak začaly dlouhé diskuze, co a jak by se nám (ne)líbilo, postupné zařizování a nejprve hlavně hledání toho pravého místa. Až jsme objevili nádherný statek kousek od Jičína, přesně podle našich představ.

Tipy na podcasty

Konečně jsem se zaposlouchala do podcastů a našla si to svoje, co mě baví. Je to nejspíš z jiného soudku, než jste zvyklí:

  • Bagniari radio od antropoložky Kataríny Baniariové – o fungování ženského těla,
  • Nastav dUŠI od Weef – hluboké a otevřené rozhovory se zajímavými lidmi,
  • Opravdové zločiny Lucie Bechynkové a Báry Krčmové – vyprávění ze zákulisí těch nejzásadnějších světových krimi případů.

Těším se, co přinese rok 2022 a už teď vím, že to bude jízda!

Terez

Člověk míní a život mění. Rok 2021 pro mě obsahoval naprosto zásadní životní změnu. Po zhruba šesti letech v advokacii mi došlo, že takhle už to opravdu dál nepůjde. Konečně jsem sama sobě v hlavě bouchla do stolu, opustila všechny výmluvy a udělala ten zásadní krok. Krok do neznáma. Nevěděla jsem, co bude dál, ale věděla jsem, že právo to nebude. A ejhle! Přes cestu mi přeplulo Freelo, kde se z právníka postupně stává námořník.

Stěhování

Aby těch životních změn nebylo málo, proběhli jsme maratonem stěhování. S mým úžasným mužem jsme koupili náš první byt a teď ho po malých krůčcích měníme na domov. To, že jsem se tímhle posunem vrátila ze sousedního královského města do svých milovaných rodných Pardubic, je krásný bonus.

Zpátky k literatuře

Roky v zákonech mě postupem času dost zahltily psaným textem a z nadšeného čtenáře, který proletěl knížku často za noc, se stal totální nečtenář. Při 859. vlně covidu jsem si řekla, že je čas na (další) změnu a zařídila jsem si znovu průkazku do knihovny. Z knih, co mě v poslední době nejvíce nadchly, můžu doporučit tvorbu mé talentované kamarádky Aničky Musilové nebo klenot Hana od Aleny Mornštajnové. A pokud se do toho chcete opravdu opřít, koncept Čtenářské výzvy je podle mě ideální.

Po jedné z týmových retrospektiv posádka vyrazila protáhnout těla.
Po jedné z týmových retrospektiv posádka vyrazila protáhnout těla.

Marketingový tým

Pavel

Rok 2021 pro mě byl rok změn. Nejdříve začal stěhováním v rámci našeho bytu, kde se spolubydlícími již několik let žijeme – do té doby pro mě bylo soukromí a klid na bytě naprosto cizí slovo.

Změna životního stylu

S novým rokem jsem se rozhodl změnit styl života. Již nějakou dobu se učím vařit a péct – kdyby mi někdo ještě vloni v prosinci řekl, že si budu jednou péct třeba perník nebo dělat svíčkovou, asi bych se tomu zasmál. Posledních pár let jsem měl volného času pomálu. Když jsem se letos rozhodl ukončit studium, měl jsem najednou spoustu volna, které jsem neměl jak využít. Pokud tomu přeje počasí, tak se ho snažím využít k jízdě na kole, nebo výletem do přírody s knihou.

Tipy na knihy

Tento rok mi neskutečně utekl především díky Circe od Madeline Miller, Kafkovým povídkám a audioknihám od Brandona Sandersona, série The Stormlight Archive, a Skyward, které dohromady dají přibližně 235 h.

Nalodění na palubu

Snad poslední velkou změnou tohoto roku pro mě bylo listopadové nalodění do Freela. V podpalubí se každým dnem učím nové a hlavně zajímavé věci okolo marketingu a Freela celkově.

Vláďa

Stal jsem se námořníkem

Rok 2021 pro mě začal významnou událostí – naloděním na palubu Freela. Mimo základní výrazy námořnického žargonu jsem se naučil přemýšlet trochu jinak, co se týká marketingu. A dostal jsem se do zajímavé oblasti SaaS. Změny si vážím a jsem rád, že jsem ji udělal. Plavím se teď s námořníky na jedné lodi, učíme se navzájem nové věci a palubu Freela neustále leštíme.

Lepší návyky

Zapracoval jsem na lepším nastavení svých priorit a začínám se smiřovat s tím, že ne vše jde vyřešit hned, ne všechno zvládnu sám a že některé plány musí počkat a pustit před sebe ty důležitější. Přečetl jsem knihu 7 návyků skutečně efektivních lidí a mohu ji doporučit všem, kteří na sobě chtějí pracovat.

Udělejte změnu!

Bude to znít, že kopíruju Kubova slova z minulého roku, ale nebojte se udělat změnu. Zkuste něco nového. Čím déle si budete zažívat váš zvyk, tím pevnější železná košile z něj bude. Dopřejte si oživení a nové obzory. A nezapomínejte na své zdraví.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Freelo.cz (@freelocz)

A co nového je ve Freelu?

Za rok 2021 jsme propluli mnoho zajímavých míst, nabrali jsme nové členy posádky a pomohli jsme zvládnout život na moři projektů dalším týmům. Přehoupli jsme se přes milník 50 000 námořníků na palubě a plujeme dál! Stihli jsme několik společných grilovaček, večerů u deskových her, hospodský kvíz, nebo narozeninové snídaně. Máme skvělou posádku, která se tento rok rozrostla o 6 členů. Z původních 5 dáme dohromady fotbalový tým. A už nám zdaleka nestačí 2 kanceláře. Do kajut stále hledáme nové posily. Mezi nejdůležitější milníky patří:

  • Obratově jsme vyrostli o ~100 %.
  • Změnili jsme tarify a přidali nový Business panel.
  • Redesignovali jsme web a brand jsme rozšířili o na míru dělané ilustrace.
  • Celou aplikaci a web jsme přeložili do 10 nových jazyků a v roce 2022 nás čeká expanze do zahraničí.
  • Freelo začala používat spousta skvělých firem jako třeba AC Sparta Praha, CZC.cz, Fruitisimo a další.
  • Navzdory pandemické situaci jsme si s celým týmem a rodinami užili chorvatský Freelo Hackathon, kde jsme natočili nový díl Freelo.TV,
  • Přidali jsme nové Soubory u projektů, které jsou velmi populární.
  • Vylepšili jsme chytré podúkoly, kalendář a poznámky.
  • Udělali jsme instalovatelnou desktopovou aplikaci.
  • Přepsali jsme velkou část Freela do Vue.js a už nám toho moc nezbývá, aby frontend byl celý v JavaScriptu.
  • V celosvětovém srovnání jsme se dostali do TOP 20 aplikací na task management na portálu Capterra  i G2.
Úspěšný rok 2022 přeje celá posádka Freela.

Zajímavé reporty roku 2021

Pokud jste také napsali vaše shrnutí roku 2021, napište na info@freelo.io a rádi vás do seznamu zařadíme.

Pošlete inspiraci dál

Líbilo se vám čtvrté vydání Inspirace z podpalubí? To nás moc těší! A udělá nám velkou radost, když článek pošlete dál po vlnách sociálních sítí.

Freelo.io Blog Inspirace Jak jsme propluli rokem 2021 aneb Inspirace z podpalubí #4

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.