Freelo Blog Inspirace Jaký byl rok 2020 aneb Inspirace z podpalubí #3

Jaký byl rok 2020 aneb Inspirace z podpalubí #3

Firemní kultura TOP Inspirace z podpalubí

Je tu další díl pravidelného občasníku Inspirace z podpalubí. V předchozích dílech s vámi posádka Freela sdílela zajímavé tipy na výlety, podcasty, knihy a zkrátka to, co nás baví, když nesedíme u klávesnic.

Třetí vydání jsme pojali jako shrnutí roku 2020, protože co si budeme povídat, byl to rok plný (ne)čekaných zvratů, nových návyků a adaptace na situaci spojenou s koronakrizí.

Jak jsme se s 2020 poprali?

Karel

New York

Pro mě je symbol roku to, že ne vždy jde všechno podle plánu. Na jaře měla být konference projektového řízení, velká akce ve WeWork pro SaaS komunitu, měl jsem na několik měsíců odletět do New Yorku s Freelem – všechno padlo. A je potřeba se z toho nezhroutit.

Automatizace a leštění paluby

Letos jsem měl určitě víc času na hlubokou práci. Díky tomu jsem doprogramoval na dashboardu Freela super vychytávky, automatizoval jsem řadu věcí okolo marketingu. Proškolil jsem 500+ lidí na webinářích.

SaaSkaři na Moravě

Pecka roku 2020 byla srpnová akce SaaS Vegas, kterou jsem organizoval s Hankou Molíkovou. Zúčastnilo se 50 skvělých lidí ze SaaS světa a 4 dny jsme se v Dolních Věstonicích vzdělávali.

Co mě letos fakt potěšilo

  • Začátkem roku se vydařila akce WordCamp, kde jsem byl v roli šatnáře a přednáška o efektivní organizaci práce a řízení projektů měla úspěch.
  • Freelo neustále roste, ať už počtem uživatelů nebo počtem členů týmu.
  • Za odměnu jsem si střihl školení v DVTV, které se mi podařilo nalodit do Freela.
  • Všema deseti doporučuji knížku Blackout – Zítra bude pozdě od Marka Elsberga.
  • S posádkou Freela jsme vypluli na Freelo Hackathon do Krkonoš.
  • Skvělý letní výlet do Slovinska ve složení Honza Kvasnička, Petr KrejčíDavid Kočí.

Kulin

Verunka

Tenhle rok byl konečně trošku jiný, než ty ostatní. A nemluvím teď o COVIDu. U mě to bylo hlavně narození dcerky Verunky. Šestinedělí se trefilo přesně do začínajícího lockdownu v první vlně. Takže doma bychom byli tak jako tak 🙂

Jako novopečený otec jsem se hlavně sžíval s touhle novou rolí a užíval si každý pokrok té naší malé cácorky. Freelo budujeme tak, abychom to mohli dělat dlouhodobě a udržitelně. Práce nás neskutečně baví, ale vnímáme ji hlavně jako prostředek k získání jistoty pro naše rodiny a život, který není jen monitor, myš a klávesnice.

Skvělý tým, pracovní prostředí a firemní kultura

Chci tím jen říct, že jsem vděčný za to, jaké mám kolegy a společníky – jen díky tomu jsem letos mohl v klidu novou roli vstřebat a mít čas na to podstatné.

Mám velkou radost, že tým Freela postupně roste a budujeme v něm pevné základy otevřené, přátelské a pohodové firemní kultury. Je a bude to ještě velká jízda. Těším se na to!

Káťa

Rok 2020 si nejspíš budeme všichni pamatovat jako rok plný zvratů a změn. Řekla bych, že svět kolem nás se trochu zpomalil, na některých frontách dokonce úplně zastavil.

Fičák

V Freelu jsme se nezastavili. Roste tým, což je znát na rychle přibývajících novinkách a funkcích. V březnu jsme vykopli akci „Záchranný kruh“ na pomoc podnikatelům zasaženým covidem a během jara jsme tak měli jednu online konzultaci za druhou. Těším se, co přinese 2021.

Pomůžeš mi?

Hledám k sobě parťačku nebo parťáka na Support. Přidej se na palubu.

Znovu řidičkou

Začátkem roku jsem po 7 letech usedla za volant. A to je co říct, řidičák mi v peněžence ležel ladem dost dlouho a bála jsem se jak čert kříže. Pár kondičních jízd, časté projížďky a ono to šlo skoro samo 🙂 Obzvlášť v téhle době nám dává cestování autem větší svobodu. Často s přítelem vyrážíme na výlety, na chalupu nebo jen tak na procházku do lesa. Díky Máro, že jsi mě k tomu dotlačil, máš nervy ze železa!

Vánoční Covid

Vánoce a konec roku jsme všichni v rodině zakončili pozitivně v karanténě. Tím jsme se jen utvrdili v tom, že ze všeho nejdůležitější je zdraví a čas strávený s těmi, které máme rádi.

Kuba

Nalodění do Freela

Rok 20 na druhou. Nejzásadnější změna se udála vlastně už na počátku roku, kdy jsem začal přemýšlet o jiné práci. Cítil jsem potřebu změny. Ale hlavním důvodem byla ztráta smyslu práce a celkové nenaplnění představ, jak byl vyvíjený produkt používaný, zda nové moduly vůbec spatří světlo světa a celkový chaos kolem směru vývoje.

Změna práce se sešla s první vlnou lockdownu. Tím jsem se vlastně na několik týdnů stal freelancerem a nebylo úplně jasné, kam v budoucnu zamířím. Původně domluvená práce, právě kvůli situaci s pandemií padla.

První lockdown

V době lockdownu jsme se prakticky na měsíc a půl přestěhovali k rodičům do Krkonoš. A bylo to správné rozhodnutí. Chodili jsme s dětmi často na procházky a měli k dispozici velkou zahradu. To si myslím zachránilo naši rodinku od „ponorky“, která by časem v našem panelákovém bytě nastala. Nehledě na sousedy, kteří by měnili žárovky v lustru častěji, než je obvyklé

Ještě v improvizované kanceláři u rodičů jsem začal externě pracovat pro Freelo. Po měsíci bylo jasno, kam se půjdu podívat po návratu do Pardubic. Brzy jsem se také nalodil do podpalubí a plavba zátokou Freelo trvá už osm měsíců. A je to pohodová plavba. Freelo už není malá plachetnice, ale pořádná loď se skvělými mořeplavci.

Konec rodičovské dovolené

Léto uteklo (ne)čekaně rychle a přišly další životní změny. Syn Adámek začal od září chodit do dětské školičky a žena se vrátila po 4 letech do pracovního procesu. Zatím na zkrácený úvazek, abychom měli čas na „plynulejší“ přechod a zaběhnutí. Starší Maki už jsou čtyři roky a člověk si uvědomuje, jak to rychle letí.

Myšlenka na závěr

Nebojte se udělat změnu, životní změnu. Vystupte z komfortní zóny a zkuste něco nového. Ale pořád myslete na vyvážení času stráveného prací a času s rodinou. K tomu samozřejmě patří myslet na své zdraví a dopřát si dostatek sportu a odpočinku.

Borki

Rok 2020 byl specifický po všech stránkách – syn nastoupil do první třídy, dcera v září poprvé do školky a manželka po 6 letech do práce.

Výuka prvňáka doma

První vlna covidu na jaře byla celkem psychicky náročná, protože se nic moc nevědělo. Během druhé vlny jsem převážně řešil, kdo bude se synem doma na dálkové výuce. Škola byla bez problému. Školka měla pár „porodních bolestí”, ale vše jsme celkem v pohodě zvládli. Manželka už si v práci také zvykla, takže už nevstává o 3 hodiny dříve, aby nezaspala.

Rosteme

Freelo neustále roste. Je potřeba řešit další technické výzvy a rostoucí tým. Za uplynulý rok jsme udělali obrovský krok kupředu snad ve všech směrech. Rozšířil se nám tým o 3 vývojáře. Řešíme serverovou infrastrukturu. A celkově mě to strašně baví. Dokonce jsem měl tu čest, být hostem Freelo podcastu Z podpalubí.

Můj tip pro čtenáře

Dělejte to, co vás baví a naplňuje. Seberealizujte se. Nechoďte do práce jen pro peníze. Věnujte se sobě i rodině. Plňte si sny a nečekejte na to, až jednou bude víc času.

Co se nám v roce 2020 podařilo?

Podcasty

Nejposlouchanější díl podcastu Z podpalubí je rozhovor s Nelou Ďopanovou o vzdělávání v oblasti zdravého a správného pohybu s projektem Fpohybu. Další velmi oblíbené díly jsou o práci na dálku ve Fakturoidu, s UX designérem a stratégem Honzou Kvasničkouprojektovém řízení a efektivitě  a nebo o prezentačních dovednostech s minutovým řečníkem Petrem Krejčím.

Všechny podcasty najdete tady.

Novinky ve Freelu

Když jsme procházeli changelogroadmapu, tak jsme zjistili, že v roce 2020 jsme si zase pěkně mákli a můžeme k tomu směle dodat, že přes veškerá omezení nás to moc bavilo! Kdybychom měli vybrat ty nejzásadnější vylepšení, tak to jsou:

Všechny články okolo aktualizací Freela najdete tady.

Freelo.TV

Natočili jsme několik velmi zajímavých videí, ve kterých odborníci na efektivitu z různých oblastí ukazují jejich workflow, postupy a aplikace. Je to skvělý vhled, jak fungují profesionálové.

Všechna videa najdete na adrese Freelo.TV.

Freelo.TV a videa na youtube
Freelo.TV a videa na youtube

Nalodění skvělých týmů

Jsme šťastní, že jsme v roce nalodili kapitány a jejich týmy z firem jako DVTV, Mironet, Tefal nebo agenturu houslového virtuóza Pavla Šporcla. Moc si toho vážíme a je to pro nás signál, že plujeme správným směrem. Děkujeme

Pavel Šporcl a jeho reference na Freelo.
Pavel Šporcl a jeho reference na Freelo.

Provizní systém

Spustili jsme Affiliate program, díky kterému můžete za zajímavých podmínek Freelo doporučovat dál vašim klientům a něco z toho mít.

Ať je 2021 lepší

Řečí čísel byl rok taky zajímavý a spojili jsme s tím naše PFko. Do nového roku 2021 vám přejeme hlavně pevné zdraví a projekty nad vodou!

PF2021 pro všechny námořníky, kapitány a jejich projekty.
PF2021 pro všechny námořníky, kapitány a jejich projekty.

Zajímavé reporty roku 2020

Budeme postupně doplňovat. Pokud jste takový napsali, napište na info@freelo.io.

Pošlete inspiraci dál

Líbilo se vám třetí vydání Inspirace z podpalubí? To nás moc těší! A udělá nám velkou radost, když článek pošlete dál po vlnách sociálních sítí.

P.S.: Tady najdete všechny články ze série Inspirace z podpalubí.

Freelo.io Blog Inspirace Jaký byl rok 2020 aneb Inspirace z podpalubí #3

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.