Freelo Blog Podcast & Rozhovory Nová doba COVIDová: Jak český SaaS reaguje na nečekanou facku?

Nová doba COVIDová: Jak český SaaS reaguje na nečekanou facku?

SaaSkaři

Už několik měsíců to rezonuje všude: koronakrize zamíchala kartami snad na všech frontách. Zavedená opatření rozházela naše životy – osobní i pracovní. Pud sebezáchovy z nás vysosal veškerou kreativu a dříve nepředstavitelné přerostlo ve všední realitu. I ve flexibilním světě SaaSu proběhla spousta nutné adaptace a mnohdy nebylo jednoduché sladit tým na stejnou vlnu vnímání změn. Rozhodli jsme se toto horké téma prozkoumat a rozhodili sítě mezi 20 českých SaaSových projektů. Mrkněte se, jak se jednotlivé firmy vypořádaly s touto fackou osudu, jak to rozhoupalo jejich čísla a z čeho se nejvíce poučily.

Smartsupp

Patrik Chalupa

Zpočátku to byl docela šok. Nevěděli jsme, co přijde a jak to změní situaci na našem trhu, kterou jsme proto bedlivě sledovali. Nakonec jsme skončili mezi těmi šťastnějšími a z pohledu čísel jsme si dokonce polepšili a zrychlili růst. Pro ty, kteří museli najednou zavřít kamennou prodejnu, se stal online jediným kontaktem s jejich zákazníky. A aby s nimi mohli komunikovat a pomáhat s výběrem produktů, nasazovali Smartsupp.

Největší výzvou byl přesun všech zaměstnanců na home office. Přestože jsme zvyklí pracovat občas z domu, museli jsme se vypořádat se zavedením nových procesů, vyladit komunikaci napříč firmou a udržet produktivitu. Myslím, že se nám to podařilo. Někteří kolegové si dokonce pochvalovali, že toho stihli doma udělat více, než z kanceláře. Proto taky teď zavádíme nový režim pracovního týdne v podobě 2 dny doma, 3 dny v office.

Část týmu Smartsuppu při videomeetingu.

Paradoxně nás krize docela nakopla, i když do budoucna zůstáváme obezřetní. Co se týče registrací, ty v covidových měsících vystřelily o 30-40 %Churn se prakticky nezměnil a stále kolísá kolem 3 %Měsíční revenue a počet platících zákazníků rostl cca o 5-10 % meziměsíčně.

Snažili jsme se taky nezištně pomáhat organizacím, které neměly takové štěstí co my. Proto jsme nabídli Smartsupp zdarma nemocničním zařízením, školám a neziskovým organizacím, aby mohly být v kontaktu s lidmi, kteří potřebovali jejich pomoc. Také jsme věnovali 50 000 Kč nemocnicím v Česku a v Itálii.

Myslím, že nás to nakoplo dovyvinout funkce v produktu, na které naši uživatelé už tak dlouho čekají. Chceme mít ještě silnější produkt a upevnit pozici na globálním trhu, aby nás případně nějaká další krize neohrozila.

Díky bohu jsme nebyli nuceni nikoho propustit a všichni kolegové tak přežili ve zdraví. Hiring jsme na nějaký měsíc zmrazili, jelikož jsme si nebyli jistí, jak nás situace ovlivní. Teď už ale máme znovu otevřené nové pozice a v tomto měsíci se náš tým dokonce rozrostl o další 3 skvělé lidi.

AffilBox

Ondřej Martinek

Pro nás to paradoxně nebyla veliká změna, z principu firmy jsme kompletně remote, takže jsme jen „nevycházeli“ ven a pracovali jsme normálně dál. Takže support, development, obchod jel čistě dál.

Klíčové bylo zůstat pozitivní, podporovat se přes skypy/zoomy a na začátku si navyknout na to, že máme opravdu jen tu domácnost, kanceláře byly passé.

Vyloženě prvních 14 dní bylo takových kolísavých. Nikdo vlastně nevěděl, co se děje, jak se to bude rozvíjet, takže pořádně nikdo nezvedal telefony, nereagoval, ale postupně se to srovnalo. A ty následující měsíce patří mezi 2 nejsilnější měsíce v historii AffilBoxu. Třeba měsíční revenue za květen 19 jsme v květnu 20 překonali téměř 3x, takže ten posun nahoru byl dost citelný.

Aplikace AffilBox.

Ještě více jsme se zakousli do výkonnostních kanálů – takže jsme znásobili rozpočty na PPC, větší aktivitu jsme měli i v našem partnerském programu a „nečekaně“ jsme odepsali offline akce, které jsme letos chtěli výrazně využít v marketingu našeho SAAS a PRka affilu celkově. Affiliate je sice na světě dlouhé roky, ale stále nemá dostatečně silné místo v marketingovém mixu všech online hráčů. Takže musíme nejen prodávat, ale i edukovat.

Ta situace pro nás byla spíše velkou příležitostí. Narazili jsme snad jen na nějaké úzké hrdlo v supportu (byť nemáme žádnou negativní zpětnou vazbu na rychlost odpovědí, jejich kvalitu či hloubku). Ve vývoji jsme tak upřednostnili třeba věci kolem UXonboardingu, před vyloženě core věcmi, které byly v development plánu na daný kvartál.

Náš tým je hodně semknutý a malý, takže i kdyby se muselo do něčeho tnout, tak by skoro nebylo do čeho. Peníze zůstaly všem stejné, ani nás nenapadlo s nimi hýbat, kór když jsme se po době „nevědomí“ dostali do překvapivého růstu. Naopak jsme posilovali. Zaučovali jsme na part-time nového vývojáře a aktuálně třeba posilujeme support tým, protože více klientů = více dotazů.

Celkově to hodnotíme velmi pozitivně pro celý online segment, primárně e-commerce vyrostlo. A dle mě přišla spousta prvo-uživatelů, kteří třeba přivyknou modernímu nakupování a už u něj zůstanou. Souběžně to do onlinu dostalo spoustu hráčů, kteří dříve neměli takovou motivaci být „na internetu“. S tím samozřejmě souvisí i online marketing a my jsme jeho součástí, proto nás to pozitivně nakoplo.

Makevision

Honza Páv

Náš byznys je rozdělený do dvou částí – agenturní služba a online výzkumný nástroj Nautie (B2B SaaS). Zatímco agenturní byznys šel téměř na nulupro SaaS to byla příležitost. Nautie je alternativou k offline kvalitativním výzkumům, které se nemohly realizovat. Mohli jsme se tak víc zaměřit na rozvoj produktu a sbírání feedbacku z trhu, protože se nám uvolnily ruce od zakázek.

V době začátku krize jsme dělali první webináře – to byla asi jediná nová zkušenost, ale vlastně příjemná. Jinak se u nás nic moc nezměnilo.

Taky se nám podařilo získat první čisté pronájmy (které nezahrnují agenturní službu). Tedy nic závratného, ale protože jsme se do té doby v prodeji soustředili jen na agenturní zakázky, byl to pro nás důležitý milník.

Pánové z Makevision na první po-karanténní přednášce pro neziskovky pod záštitou Nadace OSF.

Věnovali jsme se hlavně dvěma propojeným aktivitám. První z nich je rozvoj Nautie. V Nautie jsme připravili větší změny, které ještě teď nejsou venku, protože je buď validujeme, nebo jsou ještě ve vývoji. Významně ale usnadní vyhodnocování výzkumů. Druhou aktivitou bylo prozkoumávání různých zákaznických segmentů a ověřování trhu. Zvládli jsme si otestovat a pochopit tři ze sedmi zákaznických segmentů a hodně nám to pomohlo v prioritizaci dalších aktivit. Je super, že takový průzkum je zároveň prodej, takže z toho postupně vznikají i pronájmy.

Uvědomili jsme si, že se musíme se zákazníky bavit ještě víc a že musíme být víc vidět. Všechny ty rozhovory nám přinesly spoustu poznatků o tom, co bychom měli v prezentaci Nautie změnit. A na tom aktuálně pracujeme.

Je hrozně těžké napsat, že pozitivně, i když nás krize posunula. Kolem sebe vidíme, kolik firem se kvůli COVIDu dostalo do problémů. Uvidíme, jak se jim z toho podaří dostat, protože i nás to sekundárně ovlivní. Pro Nautie je i nadcházející období příležitost – situace je pořád dost nepřehledná, nejistá a myslím, že bavit se se zákazníky je jedna z těch lepších věcí, které firmy teď mohou dělat – ať už to bude v Nautie, nebo kdekoliv jinde.

Valuo Profi

Radek Šitera

Nás osobně se krize téměř nijak nedotkla. Jen kolegové programátoři pracovali z domova. Máme software pro odhadce a makléře, kteří si náš program kupují na rok, takže jsme žádné výkyvy moc neměli. Jediné, co se odložilo, bylo navázání pár nových spoluprací.

Paradoxně jsme v dubnu měli jeden z nejvyšších obratů v historii.

Ve Valuu připravili celou řadu užitečných analýz a článků, jak se mění hodnoty nemovitostí. Doporučujeme mrknout na jejich blog.

Raynet CRM

Václav Prak

Nic neobvyklého, jako ostatní jsme se přesunuli domů a makali odtamtud. Na začátku nám klesly poptávky, což pro nás byla nejspíš největší výzva, protože máme 4 obchoďáky, kteří najednou byli téměř bez práce. Po 3 týdnech se to začalo vracet do normálu.

Poklesl nám po dobu cca 2 měsíců počet trialistů a rostli jsme trochu pomaleji, než by tomu normálně v tyto měsíce bylo. Teď už ale zase jedeme téměř ve stejném režimu jako před Covidem a vrátili jsme se k relativně stabilnímu růstu.

Ukázka video-projektu Byznys z obýváku, který spustili Raynoci během karantény.

Snažili jsme se prodávat skrze USP “K řízení obchodu na dálku potřebuješ CRM” a něco málo to přineslo, ale žádný zázrak to nebyl. Spíše jsme se přesvědčili, že fakt dokážeme fungovat remote. Máme nějaké mini zásoby dezinfekcí a roušek a prostě sledujeme, co se děje, a soustředíme se na byznys.

Marketing Miner

Filip Podstavec

V online marketingu to byl takový kolotoč. Menší část klientů odpadla, ale stejná (ne-li o něco větší část) nových platících uživatelů zase přibyla. Dost byznysů se rozhodlo jít právě do online, a tak jsme zaznamenali zvýšenou aktivitu nových klientů, větší tlak na support a častěji pomáhali v rámci onboardingu. Největší výzva byla, podržet si současné klienty. S hodně z nich jsme mluvili a nabídli jim dočasně tarif na nějaké období, aby krizi překlenuli. V kombinaci s vytížením supportu to byl celkem mazec.

Churn na začátku krize stoupl, ale zároveň stoupl i počet nových platících klientů. Dostali jsme se první měsíc až na cca 8% churn, což je trojnásobek normálu. Na druhou stranu ale zase přibylo množství first buyers.

MarketingMiner sdružuje marketingová data pod jednou střechou. Nabízí obsahovou analýzu, Monitoring zmínek, Návrhy klíčových slov a spoustu dalších nástrojů.

Příležitosti jsme viděli v podobě firem, které prochází digitální transformací, a jejich odchytu/pomoci. Zároveň jsme ale cítili určitou společenskou povinnost, takže jsme se snažili datově pomáhat s obsahem ministerstvu, dělali výzkumy o hledanost dotazů okolo koronaviru a uspořádali benefiční mezinárodní online konferenci. Taky teď bude nejspíš za nás dobrá doba, hledat dalšího vývojáře.

Celkově měl na nás koronavirus spíše pozitivní dopad díky vlně digitální transformace a dá se vnímat jako polepšení. Sice nijak extra výrazné, ale minimálně v té míře, že po „protočení“ klientů jsme na tom o něco lépe, než jsme byli.

Shoptet

Miroslav Uďan

Stejně jako všichni ostatní jsme s ničím podobným nepočítali. Měli jsme ale to „štěstí“, že jsme zažili nárůst klientů i byznysu celkově. Přesto jsme si však prošli jedním z nejkrušnějších období, které pamatuji. Kdybych to měl shrnout, myslíme, že právě díky Covid-19 začíná ta pravá doba e-shopová. Firmy, které brali ecommerce jako okrajovou záležitost, nyní urychleně vstupují do online prodejů. Online už neberou jen jako nutné zlo, ale i příležitost k diverzifikaci svého podnikání.

Zvládnout zvýšený nápor zákazníků byla velká výzva. V běžném měsíci onboardujeme cca 300 nových klientů, v karanténních měsících jich bylo až 1100. Nakonec jsme to zvládli, za což kolegům patří obrovský dík. Naopak se ukázalo, že i na dálku firma funguje efektivně. Už před nějakou dobou jsme přešli na řízení týmů v Asaně a dlouhodobě používáme Slack, takže tohle tak extrémní výzva nebyla.

Shoptet se na českém a slovenském trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání.

Přehodnotili jsme plány směrem nahoru. Obrat firmy bude oproti původnímu plánu možná nakonec o 15 – 20 % vyšší. Zároveň přísun nových klientů byl cca 3× vyšší, než v běžném měsíci. Teď už sice klesá, stále je ale nadprůměrný. Samozřejmě jsme se báli zvýšeného churn rate, který se naštěstí nepotvrdil. Celkový obrat klientů je pro nás důležitější metrika, a ten se pohyboval nad úrovní Vánoc. Sice se to, bohužel, netýkalo všech segmentů, ale v průměru se dá říct, že naše e-shopy tak měly druhé Vánoce. Z negativních čísel jsme viděli, že si klienti z důvodu opatrnosti a nejisté budoucnosti předplácí kratší období.

Vedlo se nám dobře v PR kde se nám dařilo komentovat aktuální dění a situaci. Měli jsme rekordní množství zmínek. Dá se říct, že jsme zúročili věci a kontakty, na kterých jsme léta pracovali. Operativně jsme také navyšovali marketingový budget, abychom získali co nejvíce z vysoké poptávky.

Největším prozřením pro nás bylo asi to, že ze dne na den mohou být karty rozdané úplně jinak a musíme být připraveni na vše. Uvědomili jsme si proto důležitost toho, mít zodpovědný tým, který dokáže perfektně fungovat i na dálku. Přes karanténu jsme nabrali skoro 20 nových kolegů. Na trhu se objevila spousta šikovných prográmtorů, projekťáků i lidí z marketingu.

Team Speak 3 & WP Hosting

Pavel Urbánek

WP Hosting využívá nejmodernější technologie a je určen pro všechny, kteří chtějí mít rychle načtený web na WordPressu.

Celkově to vnímám tak, že lidi měli čas sedět u internetu a nakupovat služby. Hodně z nich se tak chopilo příležitosti a s pomocí naší služby WP Hosting vytvořili eshopy, třeba na COVID-19 sortiment. Hodně nám stoupl počet platících zákazníků, i co se týče VIOP služeb pro hráče her.

Využili jsme také příležitosti a nabrali nové kolegy, například na zákaznickou podporu a administrátora OS.

Survio

Martin Souček

Přestože jsme se na začátku této situace dost obávali, Covid se nás nakonec příliš nedotkl. Naopak naši typičtí uživatelé začali pracovat z domova a hledali cestu, jak komunikovat s ostatními v týmu i se zákazníky. Survio se navíc rozšířilo i do méně typických segmentů, např. využití online dotazníků ve výuce. Jinak se nedá mluvit o vyloženě nových výzvách. Mnohem významnější pro nás bylo spouštění nové verze Survia.

Krizi kolem Covid19 jsme nijak výrazně nezaznamenali. Churn nám dokonce klesl. Mírně se změnil přístup uživatelů k délce předplatného, a to ve prospěch krátkodobějších balíčků. Businessově jsme v tomto období zaznamenali úspěch, ke kterému přispěla i optimalizace nákladů, kterou jsme ještě před krizí nastartovali. Celkově se držíme dlouhodobé strategie. Čekali jsme, že někteří konkurenti opustí trh, což se ovšem zatím nestalo.

Survio zrealizovalo průzkum na téma práce z domova mezi 650 zástupci firem, které v posledních měsících nechaly své lidi pracovat na dálku. Více o výsledcích se můžete dozvědět třeba v tomto článku.

Abychom předešli případným problémům, začali jsme už na počátku krize mnohem přesněji vyhodnocovat produktivitu týmů a vytvořili jsme krizové scénáře. Nakonec jich nebylo zapotřebí. Zaměřili jsme se také ještě více na efektivnost procesů, což se vyplatilo.

Hned na začátku jsme se, bohužel, museli rozloučit se třemi lidmi, ale aktuálně už se vracíme do původního stavu, máme rozjednané nové příležitosti a plánujeme nabírat nové zaměstnance.

Smartlook

Lukas Mehnert

Určitě to nebylo lehké, na tuhle situaci neexistuje žádný “SaaS Playbook”. SaaS aplikace startovaly až po krizi 2008, a tak nikdo nedovedl odhadnout dopad takové situace. Díky studiím Hubspotu, Trustradius a Capterra jsme naštěstí získali lepší náhled na celou situaci s tím, že dopad nebude až tak strašlivý, jak se mnozí obávali. SaaS je prostě v dnešní době home office scénářů nezbytný.

Výzva byla udržet si růst a zabránit churnu. Samozřejmě jsme narazili na komplikace u několika větších dealů, kdy jsme například jeden den měli demo a druhý den už tam ten člověk nepracoval. Museli jsme tak na marketingu vybudovat zcela novou pipeline pro sales. Naštěstí to vypadá, že se nám to podařilo.

Určitě jsme viděli lehký pokles čísel, což nás při našem růstu začátkem roku 2020 lehce zneklidnilo. Konverze nám ale rostou, i díky investici do marketingu. Vidíme však trend, že se kupují krátkodobější balíčky. Pracujeme aktuálně na možnostech to prolomit. Churn jsme díky různým opatřením udrželi v rozumné míře.

Smartlook umožňuje nahrávání pohybu lidí na webu a jeho pozdější vyhodnocování ať už třeba podle navštívené URL, použitého zařízení, nebo města ze kterého uživatel přišel.

Chopili jsme se příležitosti přednášet na mezinárodním webináři. Ale myslím, že tento trend už je za námi, většina lidí už je tímto přehlcená. Pracovali jsme spíše na Quora, Customer success a Adwords. Z pohledu HR jsme jen freezovali pár vypsaných míst, ale už zase nabíráme.

Celkově jsme z toho vyšli posílení. Ale je dobré si uvědomit, jaká rizika nám přináší globalizace a naše svoboda. Určitě to je zkušenost, která je dobrá pro nás všechny. Do budoucna bude nejspíš potřeba méně osobního setkávání, i díky SaaS nástrojům.

Reservanto

Petr Jarkovský

Krátkodobě u nás došlo k propadu tržeb. Většina našich zákazníků jsou poskytovatelé služeb, kteří museli zavřít své provozovny. Snažili jsme se jim pomoct alespoň odpuštěním předplatného a různými administrativními kroky (posuny expirací permanentek, přesuny rezervací, prodloužení platnosti náhrad apod.). Na druhou stranu byl březen, duben a květen rekordními měsíci v počtu nových zákazníků.

Zvládnout nový nápor zákazníků v kombinaci s každodenní pomocí stávajícím a rychle nabrat a zaškolit posilu na zákaznickou podporu představovalo největší výzvu. Naštěstí se to ale povedlo.

Nejprve jsme zaznamenali pokles aktivních zákazníků o 20 %, po měsíci pak nárůst o 50 %. Nové registrace v dubnu a květnu dosahovaly více jak dvojnásobku průměru za rok 2019. Online platby (koncových zákazníků za rezervované služby) klesly v dubnu na cca 20 % výše z předchozích měsíců, v květnu vzrostly na 86 % a z prvních 5 dnů v červnu to vypadá na cca 110 %.

Pomohli jsme mnoha podnikatelům, kteří byli postiženi koronakrizí. Nabídli jsme jim nezávazně nejvyšší variantu předplatného včetně našeho full service zdarma. Byli jsme součástí některých vládních projektů a získali díky tomu nové kontakty. Díky intenzivní každodenní pomoci našim stávajícím klientům, jsme získali mnohem užší a pevnější vztahy.

V Online rezervačním systému Reservanto se snažili maximálně pomáhat s poskytováním zákaznického servisu zdarma.

Ač jsme měli také velký pokles příjmů, nebylo to pro nás likvidační. Nepatříme tedy do skupiny těch nejvíce postižených firem. Naopak jsme poznali, jak je důležité, být v takových situacích flexibilní a umět prakticky z hodiny na hodinu reagovat na novou situaci.

Nepropouštěli jsme. Naopak jsme museli tým posílit a to ve velmi krátké době.

Pro Reservanto byla tato krize spíše pozitivní. Od března dosahujeme prakticky dvojnásobné rychlosti v počtu nových zákazníků oproti předchozím měsícům. Se stávajícími zákazníky máme zase o něco lepší vztahy a ukázalo se, že aktuální tým dokáže v případě potřeby podat neuvěřitelné výkony. Jsem na všechny velice hrdý.

KVIKYMART

Jiří Hofrichter

Přesun na home office, který trval až do cca polovina května, byl pro nás výzvou. Přišli jsme na to, že home office u některých zásadněji zvyšuje produktivitu. Ukázalo se též mnoho věcí, které můžeme výrazně zlepšit. Nejvýznamnější změna pro mě osobně byla, že jsem neměl dohled nad lidmi přímo.

Propad v obratu jsme postřehli, ale měli jsme našetřeno. Neznamenalo to zásadní problém. Někteří zákazníci seškrtali některé doplňkové služby. Jinak rosteme dále očekávaným tempem.

Aplikace KVIKYMART vyvinutá ostravskými podnikateli slaví mezinárodní úspěch.

Snažíme se nabrat schopné lidi, kteří podlehli škrtům ve firmách, které krize zasáhla více. Přijali jsme 2 obchodníky a obsazujeme další 2 pozice.

Mírný propad v příjmech kryjeme růstem firmy. Vnímám celou situaci jako podnět ke změně některých věcí. Takový vnější stimul zase něco rozhýbat. Obecně je v každé krizi skrytá příležitost.

Ecomail

Veronika Dostálová

Na začátku pro nás byla nejtěžší nejistota, kdy nikdo nevěděl, co se bude dít a jak dlouho omezení potrvá. Pokud by se opatření protáhla o další měsíce, už by to pro nás mohl být problém.

V Ecomailu jsme se zaměřili na strategičtější věci a měli jsme více času na projekty, které jsme dlouho odkládali. Nastartovali jsme i úplně nové projekty, které pro nás budou mít v budoucnu určitě přínos. Založili jsme třeba novou facebookovou skupinu Ecomail poradna.

Pracujeme online i v normálním režimu, ale přesun celé firmy na home office bez jakékoliv přípravy pro nás byl přece jen něco nového. Postupně se nám podařilo nastavit efektivní komunikaci v týmech i z domova, zavedli jsme nová pravidla v rámci procesního a projektového řízení. Větší míra komunikace přes projektový nástroj (Freelo) nám umožnila kvalitnější kontrolu projektů i lidí. Zavedené procesy a návyky nám navíc zůstaly i po návratu do kanceláře.

Nedocházelo k masivnímu rušení předplacených účtů, ale u zákazníků z nejvíce ohrožených segmentů (např. cestovní ruch, zábava, fashion) jsme nastavili slevy z tarifu nebo dočasné přerušení plateb po dobu nouzového stavu. Přišli jsme i o část příjmů z konzultantských služeb, které nabízíme mimo samotný nástroj. Částečný výpadek pravidelných plateb nám vykompenzovali noví platící uživateléRůst bychom přirovnali k sezónnímu peaku, který míváme obvykle na podzim. Drželi jsme se na více než 100 nových platících uživatelích / měsíc.

První akce, kterou v Ecomailu po dlouhé pauze uspořádali, byla grilovačka pro klienty a partnery přímo u nich v kanceláři.

Tím, že jsme si na jaře mohli odpočinout od marketingových eventů, které jinak hojně navštěvujeme pro budování brandu, jsme se mohli více zaměřit na přípravu nových projektů a zlepšení komunikace v online kanálech.

Naštěstí jsme se nemuseli potýkat s razantními změnami a propuštěním. Co se týče nových lidí, za poslední roky jsme se naučili alespoň částečně připravit na růst. S hledáním nových lidí jsme opět začali v polovině května a věříme, že se postupně na trhu práce objeví spoustu kvalitních lidí.

Celá situace nás prozatím významně nezasáhla. V krizovém období je e-mailing jeden z posledních kanálů, který by naši zákazníci chtěli ze své komunikace vypustit. Náš byznys naopak spíše rostl a došlo i ke zefektivnění řízení uvnitř firmy.

Inlinemanual

Marek Sotak

Ze začátku to nebylo příjemné, určitá nejistota ve firmě byla cítit. Ne v návaznosti na cashflow, ale spíše starost „co bude se světem“ celkově.

Výzvou bylo, ujistit se, že chápeme dopad na zaměstnance. Dát jasně najevo, že nikdo teď neočekává, že všichni budou pracovat stejně, jako před pandemií. Spíš jsme zpomalili a prioritu dali pohodlí zaměstnanců, aby se mohli postarat o své blízké a aby jim práce nezpůsobovala další stres. Založili jsme i interní fond, ze kterého zaměstnanci mohli ad-hoc čerpat, když potřebovali. Mohli si taky vzít si placené volno, kdykoliv potřebovali.

Čísla teď skáčou mezi +10-20% MRR. Pro marketing a prodej jsme v téhle situaci nic zvláštního nedělali. Spíš jsme našli příležitost v tom, že jsme se ocitli v situaci, která je celosvětová a má efekt na všechny ve firmě. To, že máme lidi od Peru až po Filipíny, nás hodilo na stejnou vlnu i událostmi ve světě. Zaměřili jsme se víc na vnitro-firemní procesy a support našich lidí.

Platforma Inline Manual usiluje o neustále zlepšování komunikace firem se svými zákazníky.

Platforma Inline Manual usiluje o neustále zdokonalování komunikace firem se svými zákazníky.

Jakožto firma, která se snaží docílit async first přístupu, si myslím, že se hezky ukázalo, jak jsme připravení (skoro na 100%) a jak firma funguje jako záchranná síť pro všechny, kdo v ní pracují. Z toho jsem měl jako CEO upřímnou radost a jsem na to pyšný. Kdyby přišla další pandemie nebo podobná situace, víme, že jsme připravení a máme přibližně rok na to, se přizpůsobit, než to začneme pociťovat.

Od hiringu jsme si dali pauzu a zaměřili se spíše na procesy, i přesto, že se očividně uvolnil talent. Hiring plánujeme, ale až později. Nepropouštěli jsme.

Celkově jsme na tom lépe. Uvědomili jsme si, že firma jako taková, i díky svému hospodaření, je pro nás jistota, která nás zabezpečí na delší dobu. Stejně tak, že naše vztahy se zákazníky jsou super. Pomohli jsme, kde jsme mohli.

Váš Hosting

Jaroslav Ludvík

Na podporu od samotného začátku karantény začala proudit celá řada dotazů na slevy, odložené platby, ponížení parametrů serverů a tak dále. Zároveň se ukončovala celá řada nezdravých a starých projektů u řady našich zákazníků, servery, které sloužily eventovým agenturám a podobně. Nic veselého. Snažili jsme se jen vycházet maximálně vstříc. Remote přístup praktikujeme dlouhodobě, takže to bylo na pohodu.

Největší výzva asi byla, všechno to odkomunikovat a nepanikařit. Takový propad v MRR jsme nikdy neměli. Čísla vlastně 10 let jenom rostla a najednou skok dolů. U nás ještě platí, že nevyužitý server znamená náklad.

Váš hosting vyvíjí aplikaci VPS centrum, díky které si budete připadat jak zkušený administrátor.

Příležitosti jsme nehledali. Zaměřili jsme se na pomoc zákazníkům, rozvoj služeb, a také jsme zahostovali pár projektů, které s tou vzniklou situací nějak pomáhaly.

Celkově jsme na tom hůř, i když poslední dva měsíce už jsou zase ve znamení růstu. V červenci to snad bude úplně zpět.

Codeac.io

Jiří Tichý

Pro nás v Codeac.io se toho moc nezměnilo. Vzhledem k tomu, že jsme remote first, vše fungovalo dále, jak mělo. Všimli jsme si ale, že cca 50 % našich uživatelů používalo nástroj víc, protože na to měli více času.

Rozhodně se nám zvýšil počet nových registrací. Na druhou stranu, některé rozběhnuté dealy se zpomalily nebo úplně zastavily, protože společnosti začaly řešit jiné záležitosti.

Codeac pomáhá svým zákazníkům nejen v boji s technologickým dluhem.

Nyní firmy více slyší na téma technologického dluhu, jako oblast úspor. Na to teď chceme směřovat i náš další blog post.

Nepropouštěli jsme, ale ani nenabírali. Nábor máme plánovaný až na druhou půlku roku a plánu se zatím držíme.

Určitě je to pro nás celkově přínos. Doufáme, že společnosti si nyní začnou více uvědomovat, že mít kvalitní kód znamená ušetřit spousty peněz v dlouhodobém horizontu.

Zoner Photo Studio

Michal Prouza

Ze startu jsme měli velké obavy, jak nás to postihne. Ekonomicky, v počtu předplatitelů, jsme ale žádné extrémy nezaznamenali. O to víc jsme nervózní z dalších ekonomických dopadů.

Největší výzvou bylo se během jednoho dne adaptovat na režim home office a práci na dálku. Všechno ale proběhlo velmi kulturně. Jedeme totiž i tak z 99 % na online nástrojích (GSuite, Asana), případně vzdáleném přístupu.

Z čísel bychom v podstatě vůbec nepoznaliže se venku něco děje. Jsme ale stále trochu nervózní, jak/zda se nás oslabená ekonomika dotkne.

V Zoner Photo Studio využili více volného času k přípravě nového obsahu a vylepšování svých služeb. Jednou z novinek je např. přepracovaný způsob tvorby fotoknih.

K celé situaci jsme se od začátku snažili přistupovat spíše jako k příležitosti. Dali jsme práci všem kontraktorům, kterým nezačala svatební sezona (fotografové) a využili jsme je k přípravě obsahu do šuplíku (články, videa apod.). Z pohledu marketingové komunikace jsme se o téma snažili moc neotírat, bylo toho všude až až. Jen pro školy jsme připravili speciální akci s 90% slevou.

Žádné změny jsme z pohledu HR vesměs nedělali. Přípravný plán jak a kde škrtat samozřejmě vznikl, ale nerealizoval se. Naopak nám situace usnadnila nábor IT pozic.

Přínos to je maximálně ve schopnosti adaptovat se na nenadálou situaci. Obecně to přináší spíš nervozitu, jak na tom bude koncový prodej a hlavně B2B prodej do konce roku 2020, protože komerční a státní sféru ekonomické škrty a nenadálé výdaje postihly/postihnou. Poté se bude škrtat také na zbytných výdajích, kam náš SW leckdy patří.

Semor.cz

Vít Michalek

Díky skvělým zákazníkům a obchodním partnerům jsme celou situaci zvládli docela dobře. Snižování nákladů na externí nástroje všude kolem nás donutilo přemýšlet, co více nabídnout zákazníkům.

Největší výzvou bylo, nepropadnout panice z toho, co se děje kolem nás, nepřestávat řešit svoje cíle a hlavně nepřijít o žádného klienta. Což se nám nakonec podařilo.

Za poslední měsíc rosteme o 6% v rámci platících zákazníků, registrací je ještě více. I přes počáteční obavy se podařilo, plnit finanční plány dané na začátku roku.

V Semoru se během koronakrize soustředili především na ladění a vývoj nových funkcí. A že jich stihli opravdu hodně!

Trochu více se šlapalo do vývoje nových funkcí. To co bylo naplánováno na celý rok, se nyní udělalo / zveřejnilo během 2 měsíců. Bylo důležité, aby stávající i budoucí klienti viděli, že jsme stabilním partnerem i v takové nečekané situaci.

Celkově situaci vnímám jako přínos, ale ještě je brzo na celkové hodnocení. Situace ještě stále není úplně ideální a důležité bude, jak na tom budou naši klienti.

Freelo

Karel Dytrych

Tým, který dělá nástroj pro práci na dálku, tohle nemohlo nijak rozházet. Ještě krátce před vyhlášením karantény jsme se rozešli do svých homeofficů a celou dobu jsme se snažili být užiteční a prospěšní. Dělali jsme zdarma webináře, psali jsme články a postiženým a novým firmám jsme nabídli Freelo na půl roku zdarma. Chtěli jsme co nejvíce pomáhat.

Výzvu pro nás představovalo, zvládnout skokově vyšší množství komunikace a hlavně nezbláznit se doma. Pořádali jsme proto třeba i společné lekce jógy přes Hangouts.

Praktická ukázka „online setkání“ ve Freelu přes aplikaci Google Hangouts.

Z pohledu čísel jsme zaznamenali celkový pokles růstu. Rok jsme měli rozjetý skvěle, únor byl dokonce náš celkově nejsilnější měsíc v historii. Pak už to začalo slábnout, ale příčinu na tom, pochopitelně, měla i naše slevová akce. Churn se nás naštěstí moc netýkal. Ve firmách, kde je Freelo zavedené, se totiž jedná o důležitý každodenní nástroj.

Myslím, že jsme ještě více prohloubili disciplínu v rámci organizaci práce. Téma home office a práce na dálku nám samozřejmě hrálo do karet, i když ne tolik, jako třeba chatům a videokonferencím. Naší akci sdílela řada známých médií. Jinak jsme na sales a nic dalšího netlačili.

Neplánované změny se neděly. Přijali jsme během karantény 2 nové kolegy, plánovaně. Bylo znát, že je na trhu více uchazečů.

Teď, s odstupem času, při srovnání dat ze začátku roku, grafy naznačují, že jsme si pohoršili. Karanténa nám taky sprostě narušila spoustu dalších plánů – od vlastní konference až po tříměsíční cestu s Freelem do New Yorku. Těžko ale rozjímat, coby kdyby, a chrlit moudra. Dlouhodobě rosteme a to je hlavní.

Vyfakturuj & SimpleShop

Edita Dostálová

Po prvním týdnu, kdy přišla změna situace v celém světě, jsem to vnímala jako obrovskou příležitost, otestovat zdraví našich projektů (kromě Vyfakturuj a SimpleShop máme také vstupenkový systém SimpleTicket) a celkově přehodnotit, jestli směr, kterým se ubíráme, je ten správný. Poslední měsíce byly velmi hektické. Byli jsme rozlítaní po akcích, nastavovali jsme novou vlnu procesů ve firmě, nabírali nové lidi apod. Najednou ale venkovní život ustal a nám kompletně odpadlo odbavování vstupenek u akcí. Nová doba, nové příležitosti, možnost se zastavit a vidět všechno z odstupu.

SimpleShop plánuje webinář, ve kterém ukáže, jak můžete např. jednoduše nastavit prodej e-booků včetně zabezpečení proti kopírování.

Největší výzvou bylo, ze dne na den zkombinovat novou remote firmu, kdy místo 5 lidí bylo najednou 9 lidí na home office, s hlídáním a domácí výukou našich dcer. Jsem ráda v kontaktu s lidmi v kanceláři a bylo pro mě najednou těžké je nevidět. S manželem Martinem, který je zakladatel obou projektů a vývojář, jsme se nedostali pod 10 hodin práce denně. Zatímco část republiky nevěděla, jak se zabavit, my nevěděli, kam dřív skočit. Na naše úžasné holky z podpory SimpleShopu, který se specializuje na prodej online produktů, se valily tuny dotazů a ony se s tím nějak musely poprat. Během koronakrize, kdy kompletně vstupenkový sektor padl, jsme se také rozhodli SimpleTicket uzavřít na 2 roky.

První týden jsem z našich zákazníků cítila šok a nejistotu. Vyčkávali, co bude. Čísla klesla na pětinu. Pak jakoby celou situaci “rozdýchali” a najednou se nám čísla zdvojnásobila a předehnala ještě původní odhad. Duben i květen překonal naše očekávání a červen trhá odhady.

Díky množství dotazů na SimpleShopu jsme se naplno opřeli do webinářů. V březnu frčelo téma Prodej videokurzů a školení, čerstvě máme za sebou téma Členské sekce. Už teď zveme lidi na říjnový webinář Automatizovaný prodej a zabezpečení e-booků.

Těšíme se, že se konečně uvolní trh práce! Nehledě na dobu, pořád sháníme schopné a zodpovědné lidi. Nepropouštěli jsme. Mluvili jsme o špatné variantě, kdy zastavíme nábor lidí a sníží se investice do marketingu, ale k tomu naštěstí nedošlo. Doba nás otestovala, že máme safra dobré lidi a safra dobrý produkt.

Celkově jsme na tom mnohem lépe. Všechny cíle jsou teď jasnější, čísla jsou lepší, podařilo se nám nastartovat hodně nových firemních procesů. Navázali jsme spolupráci s dalšími schopnými lidmi. Ještě příští rok budeme ladit to nejnutnější, pak už budeme, doufám, projekty šperkovat a posunovat na další úrovně.

Shrnutí

Jak je vidět, s každým tato neobvyklá situace zahýbala jiným směrem a jiným tempem. Drtivá většina z nás ještě rozhodně nemůže říct hop a odhady toho, co bude dál, jsou spíše jako věštění z koule. Jedno je ale jasné – všichni jsme si vyzkoušeli, jak se ze dne na den reaguje na nečekaný zvrat. Udělali jsme díky tomu společný krok kupředu a přilnuli k procesům, které by budoucnost nejspíš stejně přinesla. A i to se dá považovat za velký úspěch!

Žiješ SaaSem?

Pojeď na SaaS Vegas — víkend plný SaaS know-how, mastermindů, přednášek, 1-to-1 schůzek, skvělých lidí a odpočinku. Takže se uvidíme 27. – 30. 8. 2020 v Dolních Věstonicích.

 

Freelo.io Blog Podcast & Rozhovory Nová doba COVIDová: Jak český SaaS reaguje na nečekanou facku?

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.