Freelo Blog Inspirace Jaká byla plavba rokem 2022 aneb inspirace z podpalubí #5
Posádka Freela

Jaká byla plavba rokem 2022 aneb inspirace z podpalubí #5

Inspirace z podpalubí

Rok 2022 je téměř za námi a na řadu teď přichází další díl našeho občasníku Inspirace z podpalubí. Podělíme se s vámi o výzvy, kterým jsme čelili, tipy na ty nejzajímavější knížky, hry a zážitky, které nás provedly letošním rokem.

Kapitánské shrnutí

Karel

Letos jsme posunuli celé Freelo o několik levelů zase dál. Spustili jsme nový byznysový tarif, který vyhovuje potřebám v celé řadě firem. A nám umožňuje zrychlit tempo růstu a dodávat více a více nových skvělých funkcí. Z nich jsme letos spustili integraci na Make.com, propracovanou integraci na Google kalendář, dodali jsme Custom fields k úkolům, tabulkový výpis úkolů, Mind mapu a dalších 5.800 dílčích změn a vylepšení.

Značná část roku se nesla ve znamení expanze. Přešeli jsme na doménu Freelo.io a nabrali lidi ze Španělska a Rumunska. Zatím se sice nedá hovořit o moc velkých úspěších, máme necelou první tisícovku zahraničních uživatelů, ale nějak se začít musí.

Spolu s byznysovými kamarády z Každý prodává jsme začali dávat kontury našemu obchodnímu oddělení. To jsem založil spolu se skvělou Hankou Šafkovou, která v létě nastoupila a od té doby jsme významně zlepšili celý náš obchodní proces.

Mezi další highlighty roku rozhodně patřila konference Project Restart, kterou jsme spolu s agenturou Taste organizovali nebo vítězství v soutěži WebTop100 o osobnost digitálu 2022.

Do podcastu Z Podpalubí přišla letos celá řada super hostů: Robert Haas ze Symiba, Honzové LaiblSlavík nebo Eliška Vyhnánková.

Moc se těším, kam Freelo v roce 2023 posuneme. Našlápnuto máme skvěle. Hned z kraje roku nás čeká spuštění Timeline a doufejme i několik posil na různých pozicích.

Jinak se nám v květnu narodila Marlene Dytrych, tak se mi přeskládal vesmír…

Borki

Na začátku roku jsme se radovali, že covid už je za námi. Ale pak přišla rána z čistého nebe v podobě války, což nás zase poslalo tvrdě na zem. První polovina roku byla ve znamení interních změn. Zaběhnuté postupy jsme museli začít řešit jinak. Nakonec se to všechno povedlo a naše loď pluje zase správným směrem. Celé jsem to vnímal jako výzvu a jsem rád, že se to stalo. 

Během celého roku jsme rostli personálně, ať už v novém customer success oddělení, tak i ve vývojovém. Podařilo se nám navázat skvělé spolupráce, ale pár věcí se i nepovedlo. Opět to byla velká škola do budoucna. V tuto chvíli nám schází šikovný PHP backenďák, neznáš nějakého?

Na Freelu jsme udělali hromadu práce a vydali jsme spousty užitečných funkcí, které našim uživatelům každý den šetří čas a zpříjemňují práci. Nejvíce bych vypíchnul nové hezčí a použitelnější menu, nahrávání audio a video nahrávek přímo v editoru ve Freelu, obousměrnou integraci s Google kalendářem nebo projekt ve tvaru myšlenkové mapy.

Na další rok máme už nyní v plánu spousty skvělých novinek, kterých se už teď nemůžu dočkat. Určitě se máte na co těšit.

Kulin

Kulin

Rok 2022 byl náročný po mnoha stránkách. Byl to první rok, kdy se nám růst počtu platících zadrhnul. Důvodů mohlo být mnoho – covid, válka na Ukrajině, ekonomická krize, doběh změny ceníku – dle hlášky z mého oblíbeného filmu „Nebyl čas ptát se kdo je kdo“ resp. v našem případě „co za co může“. Významně nám pomohla schopnost Freelo posádky se rychle adaptovat a najít způsob, jak fungovat v nových tržních podmínkách. Chtěl bych tímto moc poděkovat všem členům týmu za to, jak rychle a statečně si se všemi změnami a nástrahami poradili. Po tomhle roce je jasné, že se dokážeme vypořádat s čímkoli. A i když ekonomická krize ještě určitě není za námi, my s kapitány jsme už napnuli plachty, otočili kormidlem a chytáme svěží vítr a v roce 2023 se můžete těšit na spoustu skvělých novinek. 

Vnímám obrovský posun z hlediska produktu. Za rok 2022 jsme přidali přes 70 vylepšení z nichž ty největší jsou Mind mapa, Make integrace, 2-way Google kalendář synchronizace, redesign hlavního menu a iOS aplikace, nastavení notifikací, nahrávání hlasových a obrazových zpráv, tabulkové zobrazení. V roce 2023 nás čeká hned z kraje Gantt/Timeline, odhady k úkolům, facelift celé aplikace, zpřehlednění diskuze a to je pouze jen začátek – celkem máme v plánu přibližně 20–30 větších novinek.

Letos jsem si musel přiznat, že mám před sebou ještě spoustu práce v oblasti vedení firmy a řízení lidí. Jsou zkrátka zkušenosti, které jsou nepřenositelné. Můžete načíst spoustu odborných knih, nasát rady od zkušenějších podnikatelů, ale nic vás nepřipraví na realitu tak jako realita samotná. V souvislosti s tím, jak se náš tým rozrostl, jsme si také museli dojít do bodu, kdy nám začali chybět jasněji popsané role, odpovědnosti a očekávané výsledky. Tohle bude ještě běh na delší trať, ale myslím, že jsme vystartovali slušně a tyhle změny budou brzy velkým přínosem pro celou firmu a její budoucnost.

V tomto roce jsem se také stal dvojnásobným otcem a naše rodinka se rozrostla o syna Filípka. Jsem nesmírně vděčný za to, že děti moc nestonají a mají se čile k světu – občas až moc. Co si budeme povídat, dvě děti jsou už docela zápřah. Možná právě proto mám asi největší radost z toho, že jsem dokázal rozumně skloubit pracovně náročný rok a při tom mít čas na rozrůstající se rodinu. Lví podíl na tom má moje úžasná manželka – díky za všechno Šári, máš můj hluboký obdiv a úctu ❤️.

Marketingový tým

Pavel

Pavel

Letos mě čekal můj první pracovní rok vůbec. Zkušebka na jaře utekla jako voda a ze mě se stal plnohodnotný námořník na palubě Freela. Dostal jsem se ke spoustě zajímavým věcem a neustále sbírám zkušenosti s PPC reklamou, SEO a marketingem celkově. 

Po několika letech bydlení na sdíleném studentském bytě jsem se rozhodl, že je na čase vydat se do vlastního. To pro mě byla asi největší výzva, se kterou jsem se letos musel vypořádat, a myslím, že se mi to docela daří.  

Začátkem roku jsem měl v plánu poslechnout/přečíst si spoustu knížek, ale bohužel jsem se dostal jen k jedné. Na konci listopadu jsem ale rozečetl druhou, kterou doporučuji všem, kteří se zajímají o římskou filosofii – Dopisy psané stoikem od Senecy.

Vláďa

Vláďa

Můj druhý rok na palubě Freela byl náročnější než ten první. A to je dobře. Správný námořník se totiž musí neustále udržovat ve střehu. 

Jednou z největších výzev pro mě byla možnost prezentovat na konferenci Content first. Přece jenom už to je chvilku, co jsem přednášel před větší skupinou lidí. V tomhle případě to navíc bylo pro marketingové profíky na obsah. Největší podporou mi byl Karel Dytrych a za to mu moc děkuju. Myslím, že se to podařilo podle očekávání.

Když už jsme u toho obsahu, vydali jsme 7 obsáhlých článků do Byznys Wiki, která pomáhá všem firemním kapitánům a manažerům. Je pro všechny zdarma. Její organická návštěvnost stále roste a vidíme, že lidem pomáhá. Mimochodem, hledáme copíka – nejsi to ty?

Google search console Byznys Wiki
Vývoj organické návštěvnosti Byznys wiki.

Ke konci roku mi dávaly zabrat přípravy na nové GA4, které brzy nahradí Universal Analytics. To nejtěžší máme za sebou a tak už budeme měření jen leštit, stejně jako naši palubu. Tu jsme tenhle rok opravdu nablýskali: integrace s Make, Myšlenková mapa, import z Asany a další vychytávky.

Největší a nejmilejší novinkou je pro mě narození syna, který určitě vezme kormidlo do rukou dřív, než řeknu ZkusteFreeloZdarma. Těším se, co všechno společně s celou rodinkou zažijeme.

Chci moc poděkovat celé posádce, kterou tvoří skvělí námořníci a námořnice a plavba s nimi je mi ctí a radostí. Díky, že se plavíme spolu!

Dev tým

Kuba M.

Kuba M.

Tento rok jsme si s mou přítelkyní Pavlínou řekli, že už by bychom spolu mohli začít žít a tak jsme ze začátku roku začali hledat bydlení a na konci února jsme už spolu bydleli. Stěhování byla mou největší životní změnou tohoto roku. Díky tomu, že nyní bydlím ve městě, to mám do podpalubí kousek a tak převážně chodím pěšky nebo jezdím na kole, s autem se potkávám spíše o víkendu, když jedu k rodičům za svým sedmiletým štěňátkem Cindy.

Během léta se mi také povedlo posunout hranici svého nejdelšího běhu a to na 21 km, rád bych řekl, že příští rok pokořím celý maraton, ale nemyslím si, že to vyjde, protože i půlka byla slušná výzva.

Kuba S.

Kuba S.

Uteklo to, co? Začátek roku se nesl v duchu příprav na Jizerskou, najezdil jsem přes 150 km a zúročil to „osobáčkem“ 1:55 na 25km trati. Nebyl jsem úspěšný jenom já, Maki se naučila celkem rychle na lyžích a po pár kurzech jsme spolu brázdili svahy našeho „domácího“ areálu v Mladých Bukách. Mladší Adámek se statečně držel, zvládl své první metry na běžkách. Ze sportovních „highlightů“ v uplynulém roce si dovolím zmínit ještě jeden úspěch Markétky – výhra finálového turnaje fotbalu mladších přípravek v Bohdanči. 

Po dvou letech kovidu se konečně dala naplno sportovat, děti zase chodili do školky, na kroužky. Pak přišla facka v podobě válečného konfliktu na Ukrajině. Několik týdnů nejistoty, co se bude dít a kam to bude směřovat, zároveň vlna solidarity a pomoci. 

Abych si vyčistil hlavu pořídil jsem si kurz pro pokročilé kytaristykurz hry na klavír pro začátečníky. To se moc nepovedlo, půl roku odkládám výměnu strun, občas si alespoň zabrnkám. Ale klávesy jsem uklidil v létě při malování a už nevytáhnul. Tak snad aspoň v posledním týdnu natrénuju pár koled na Štědrý den. (no moc bych si na to nevsadil)

Ve Freelu jsme se rozrostli natolik, že jsme museli přistavit jedno patro. A asi ani to nebude stačit A nejenom o námořníky jsme se rozrostli. Během roku přibylo spoustu skvělých novinek, a po Vánocích budeme nadělovat další dlouho očekávané funkce.

Tomáš

Tomáš

Rok 2022 byl pro mě plný událostí. Začal tím, že jsme se s manželkou Kristinou v lednu přestěhovali. A tím jsme spustili lavinu činností, které pokračovaly celý rok a nejsem si jistý, jestli někdy skončí. Z půdy děláme podkroví, upravujeme zahradu a celkově pořád nacházíme spoustu dalších věcí kolem domu, které bychom měli udělat. To-Do list se nám tím pádem nečekanou rychlostí zvětšuje, ale důležité je, že plnění úkolů v něm nás baví.

Ve Freelu se intenzivně snažíme přidávat nové funkce a myslím, že se nám to během celého roku dařilo. Co je pro mě ale ještě důležitější, že mám kolem sebe v práci partu skvělých námořníku, se kterými je radost se plavit – díky za to!

Vůbec největší a nejkrásnější událostí v letošním roce pro mě bylo narození syna. Jsem rád, že můžu sledovat, jak každým dnem poznává svět a moc se těším, co všechno spolu zažijeme! 

Přeju všem krásný rok 2023!

Gudrun

anna

Největší letošní změnou bylo určitě nalodění do Freela. Skok z půl úvazku v malém knihkupectví do full-time programování v mnohem početnější firmě jsem, zdá se, ustála, za což nese velké zásluhy skvělá posádka!

Jako čtenář (resp. posluchač) jsem ale knihy neopustila, i když na ně je míň času, než dřív. Za zmínku myslím letos stojí dvě popularizační o kvantové teorii: Božská rovnice (Michio Kaku) a Kvantová teorie nikoho nezabije (Marcus Chown). Z beletrie pak třeba Opona od Ondřeje Hübla. Teď si brousím zuby na novou Tenenbomovu knížku Po čem rabíni touží, která bude jistě stejně skvělá jako jeho předchozí.

Také jsme letos měli jeden přírůstek do rodiny, i když značně chlupatější, než někteří další námořníci. Přibrali jsme kolegu z rodiny školních morčat pro našeho Alberta a vypadá to, že jsou s tím oba spokojeni – jeden už není sám a druhý má mnohem méně spolubydlících. Taky se nám po roce na oko prázdného terária (plného spících vajíček) vylíhly nové strašilky a dokonce i vodní šneci se nám rozmnožili, takže takhle koncem roku máme doma velmi živo.

A ač se to může zdát jako maličkost, že syn začal chodit do školy sám, ušetřilo mi to už tolik času a je to tak úžasně komfortní, že to musím zmínit a už se těším, až do toho doroste i ten mladší.

Support tým

Dori

Dori

Pro mě byl rok 2022 plný hlavně kulturních zážitků, po covidové pauze jsem nedokázala odolat a říkala ano každé příležitosti zajít na koncert nebo do divadla. V létě pro mě byl jedním z skvělých zážitků hradecký Rock For People, kde mě nejvíc překvapila (pro mě nová) kapela Biffy Clyro, která mi pak ještě hodně zamávala Spotify statistikami.

Každý rok si říkám, že bych si chtěla najít víc času na čtení, budu si to nejspíš říkat i další rok. Ale přesto jsem nějaké knihy přečíst zvládla, jednou z nich byla kniha Svědectví o životě v KLDR od Niny Špitálníkové, rozhodně to není oddechové čtení, některé pasáže se mnou dokázaly poměrně zamávat, ale určitě bych to doporučila přečíst všem. Dalším objevem v tomto roce pro mě byla aplikace Coffee Trip, kterou ocení všichni milovníci výběrové kávy. I když často cestuju vybavená aeropressem a ručním mlýnkem, zajdu ráda i do kavárny. Aplikace mapuje místa po celé Evropě, kde připravují výběrovou kávu.

Tak ať je ten další rok plný pohody a smíchu!

Terka

Terka

Rok 2022 mi připravil bambilion výzev. Ukázal mi taky cestičky, jak je zdolat. Některé jsou trnitější, ale to je prostě život. Začátkem roku jsem ze všech sil bojovala s panickými ataky, které se mi najednou po letech zhoršily. Proč to píšu? Protože bych ráda posdílela tip na projekt a appku Nepanikař, která mi hodně pomohla atakám nakopat zadky.

Z toho radostnějšího soudku – nalodila jsem se na palubu Freela! Opustila jsem korporát a vydala jsem se na daleko zábavnější plavbu ve vodách supportu se skvělou posádkou. Sdílím kajutu s Dori (nebo spíš ona se mnou) a momentálně máme ještě jedno místečko navíc.

Letos jsem sice strávila daleko méně času na horách (než bych chtěla), zato jsem trhla svůj čtenářský rekord. Dočítám 50. knihu letošního roku! Za vypíchnutí určitě stojí Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie od Karin Lednické, detektivka Agathy Christie Třetí dívka nebo Duna Franka Herberta.

Duna má i skvělou deskovou hru. Nahráli jsme se jí s kamarády desítky hodin! Je to za mě vítěz tohoto roku. Favoritem zábavné oddechovky je za mě novinka Zombie koťátka (Výbušná koťátka).

V příštím roce mě čeká delší plavba Slovinskem, na kterou se moc těším! A všem nám do dalšího roku přeji co nejmíň rozbouřených vln, spoustu radostí a klid na duši!

Customer Success tým

Hanka

Hanka

Uplynulý rok byl jedním z nejturbulentnějších v mém životě. Těsně předtím, než jsem se dostala do kolonky třicítka, jsem dala výpověď po několika letech ve velkém korporátu a nadobro zamávala kariéře daňové poradkyně. Následoval měsíc vandrování ve Španělsku a v létě nástup na palubu Freela, čti obrat o 180 stupňů, který byl tím nejlepším rozhodnutím, které jsem pro sebe mohla udělat. S Karlem Dytrychem jsme začali ladit a stavět základy obchodního oddělení a já jsem se utvrdila v tom, že jsem na správném místě. Můj tým se koncem roku zdvojnásobil a od listopadu už nesedím v podpalubí sama a mám skvělou kolegyni Míšu a společně pro vás za Customer Success plánujeme velké věci. Takže námořníci, pokud vás to táhne do neznámých vod, GO FOR IT!

V osobním životě mě potkalo pár těžších zkoušek, ale o to víc se člověk naučil radovat z každodenních maličkostí a přestal se zabývat tím, co opravdu není důležité. Zároveň mám velkou radost, že jsem se vrátila zpátky k běhání a tahání želez v posilovně, po několikaleté pauze, kdy jsem se věnovala pouze józe, to představuje super endorfiny navíc. 

V budoucnu tak věřím na lepší zítřky a těším se, co mi ten další rok nadělí. Vám námořníci přeju spoustu dokončených projektů a to-do  listů a to jak v osobním, tak pracovním životě. Pevné zdraví především!

 

Míša

Míša

Moje životní číslo je dva, a tak jsem měla od letošního roku poměrně velká očekávání. Ale člověk míní, život mění. Byla to docela turbulentní jízda plná změn, která vyvrcholila listopadovým nástupem do Freela, kde jsem se stala další námořnicí v týmu Customer Success. Mám skvělou kolegyni Hanku, díky které moje rozkoukávání probíhá rychle a hladce. Do Podpalubí to mám 20 minut pěšky, takže jsem díky ranním i odpoledním procházkám oprášila všechny nashromážděné podcasty a nasávám inspiraci, novinky ze světa osobního rozvoje, marketingu i obchodu.

Celý tento rok byl ve znamení několika kurzů a workshopů, které jsem absolvovala a mám to čím dál radši. Dokonce jsem si střihla mini rozhovor v Brand academy od Digisemestru ve spolupráci s agenturou YYY, konkrétně ve 4. díle.

Také jsem začala chodit do fitka, kde absolvuji 2x týdně individuální tréninky se svojí sestřenkou a moc mě to baví. Obecně bych ráda svojí aktuální cestou dospěla k dlouhodobě udržitelnému zdravějšímu životnímu stylu a motivovala tím třeba i své okolí.

Každá zkušenost je dobrá zkušenost, proto jsem i za ten letošní rok vděčná a těším se, co všechno přinese rok 2023. Přeji pevné zdraví všem!

Back office

Kristýna

Kristýna

V první půlce tohoto roku jsem zvládla úspěšně ukončit magisterské studium na Univerzitě v Hradci Králové. Také jsem se podívala do Budapešti, kde jsem zjistila, že termály mě neskutečně baví. Kromě Budapešti jsem navštívila i můj vysněný Island, který byl jedno velké dobrodružství. Takže pokud jen trochu přemýšlíte o této destinaci, tak určitě neváhejte, stojí to za to!

Na začátku druhé poloviny roku jsem se nalodila na palubu Freela a stala se tak plnohodnotnou námořnicí. Díky práci jsem poznala spoustu nových lidí, ze kterých se stali přátelé.

Před nedávnem jsme se také s přítelem Ondrou nastěhovali do většího bytu, který teď společně zařizujeme a investujeme do něj každou volnou chvíli.

Tento rok byl pro mě opravdu ve znamení velkých změn a nových začátků. Sama jsem zvědavá, co přinese nový rok 2023.

A co nového je ve Freelu?

Stejně jako minulý rok, i letos jsme toho zvládli opravdu hodně. Našli jsme nové členy posádky, navštívili spoustu akcí nebo jsme například překročili hranici 70 000 uživatelů.
Ty nejdůležitější novinky jsme pro vás shrnuli do pár bodů:

Zajímavé reporty roku 2022

Pokud jste také napsali vaše shrnutí roku 2022, napište na info@freelo.io a rádi vás do seznamu zařadíme.

Pošlete inspiraci dál

Líbilo se vám čtvrté vydání Inspirace z podpalubí? To nás moc těší! A udělá nám velkou radost, když článek pošlete dál po vlnách sociálních sítí.

Freelo.io Blog Inspirace Jaká byla plavba rokem 2022 aneb inspirace z podpalubí #5

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.