Freelo Blog Inspirace Práce na dálku může být pro firmu výhodou

Práce na dálku může být pro firmu výhodou

Home office

Ještě před několika málo lety se o jasně vymezené hranici mezi pracovním a osobním životem nedalo pochybovat. Tyčila se uprostřed našich životů jako Velká čínská zeď a my se jen každý den snažili přehoupnout se přes ni bez zbytečných šrámů.

Jdu do práce, uvidíme se večer

Rodina, zájmy, odpočinek, osobní potřeby, cestování.. to všechno se muselo podřídit času, který většina z nás nutně trávila v kanceláři, u svého pracovního stolu nebo na veledůležitých poradách, které většinou neplnily svůj účel. Hlavně, že jsme tam byli. Že nás šéf viděl.

Motivace nebo chuť do práce se vytrácela. Efektivita pokulhávala. A tak to obvykle končilo hledáním jiné, zajímavější a inspirativnější práce. No ano, trochu to zjednodušujeme pro vykreslení atmosféry, to je fakt. Je ale podle vás pobývání v kanceláři, byť je sebevíc „cool“, skutečně tak důležité?

„Designové kanceláře efektivitu nezachrání.“

Zhruba v době, kdy jsme začali vymýšlet a stavět Freelo, se situace začala dramaticky měnit. Pomyslné žezlo v pracovních vztazích přebrali freelanceři, nezávislí a svobodní profesionálové, start-upy a inovativní firmy. Ke slovu se přihlásila PRÁCE NA DÁLKU (z ang. remote work). To, co předtím bylo výsadou několika vyvolených, se najednou stalo trendem.

Pracujeme na dálku a je nám dobře

V týmu jsme aktuálně celkem 4 a všichni kromě Freela máme i další pracovní aktivity – webdesing, marketing, management jiné firmy, programování. Proto asi nikoho nepřekvapí, že o pravidelné pracovní době a klasické kanceláři to u nás opravdu není. Každý máme jinak nastavený denní režim. Máme jiné koníčky i rodinné zázemí, ani nežijeme všichni ve stejném městě (a občas nejsme ani ve stejném státě). Ale funguje to. A když jsme nad tím všichni přemýšleli, shodli jsme se, že je práce na dálku obrovským benefitem nejen pro nás osobně, ale i pro firmu jako takovou.

Zeměpisné hranice přestanou existovat

Když hledáš do týmu schopné lidi a je ti jedno, jestli budou pracovat z Prahy, zapadlé vesničky v Beskydech, nebo třeba ze Singapuru, najednou se ti otevírají úplně jiné možnosti.  Máš obrovskou příležitost potkat zajímavé, zkušené a nadšené lidi, se kterými bys jinak do styku vůbec nepřišel. Talenty najednou můžeš hledat úplně všude.

„Úspěch firmy se neměří počtem lidí v jedné kanceláři.“

A když už jsme u lidí, kteří pracují na dálku.. i jejich povaha a životní nastavení pro tebe bude velkým přínosem (i když výjimky samozřejmě existují). Jsou nezávislí, často nekonvenční. Dotahují věci do konce, aniž by nad nimi někdo stál a kontroloval je. A snadno a rychle sami sebe motivují.

Práce na dálku i díky Freelo.cz

Žádná kancelář = menší firemní náklady

Samozřejmě jde i o peníze. Proto tahle výhoda obvykle zazní na prvním místě, když se s někým na téma práce na dálku bavíme. Důležitá existenčně je hlavně pro menší a začínající firmy. Co si budeme povídat i my ji kvitujeme, vzhledem k tomu, že jedno pracovní místo obvykle vychází běžného zaměstnavatele na desítky tisíc korun ročně.

Ze dne na den rušit kanceláře proto, že ses právě rozhodl mít „remote-work friendly“ firmu, je ale přece jen trochu přehnané. Nebude firma dál růst? Nepotřebuje náhodou zázemí pro určité profese?

Komunikace je pro všechny klíčová

Protože komunikace s ostatními kolegy v týmu probíhá většinou na dálku za pomoci nejrůznějších nástrojů, jako je Slack, Skype a pochopitelně Freelo, vnímáme ji jako jeden z nejdůležitějších pilířů dobré spolupráce. Musíme si v první řadě vždycky sladit čas, kdy jsme všichni k dispozici, a můžeme se tak plně věnovat tomu, co je aktuálně potřeba doladit nebo odsouhlasit.

Než začneš nějakou aplikaci nebo nástroj týmové komunikace používat, vyber si takový, který bude sedět tobě i kolegům a zvaž, jestli se potřebujete vidět, nebo jen slyšet, případně si psát, při jaké příležitosti a jak často. Dlouhé pauzy v komunikaci například vyvolávají jen pochybnosti a nejistotu.

Setkání, teambuildingy, retreaty

Poznávání všech lidí v týmu je něco, s čím možná budeš maličko bojovat. Ale i s tím se dá něco dělat. My ve Freelu pořádáme (zatím spíš nepravidelně) několika denní hackatony. Jsou to akce, kdy se všichni sejdeme na jednom místě, většinu času samozřejmě intenzivně pracujeme, ale máme čas i na povídání si mezi sebou, zajdeme si na pivo, společně si uvaříme, nebo si zahrajeme fotbálek.

V jiných firmách řeší propojení kolegů v  týmu nejrůznějšími teambuldingy, nebo tzv. retreaty. Mění se jen intenzita a poměr pracovních a volnočasových aktivit. Univerzální mustr ale pro taková setkání podle nás neexistuje, ten si musí každý načrtnout sám.

Možnost pracovat v prostředí, které nám nejvíc vyhovuje, ať už je to obývák, oblíbená kavárna, hipsterský co-work, nebo babiččina zahrádka, a v čase, který je nám příjemný, je zkrátka tím, co kvalitu a efektivitu pracovních aktivit posouvá mnohem dál.

Jak vnímáte práci na dálku vy? Pozitivně, nebo negativně? A myslíte si, že se dá aplikovat i u velkých firem?

Freelo.io Blog Inspirace Práce na dálku může být pro firmu výhodou

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.