Freelo Blog Podcast & Rozhovory Rozhovor s programátorem na volné noze – Jiřím Hýbkem

Rozhovor s programátorem na volné noze – Jiřím Hýbkem

Rozhovory

Je pro programátora těžké řídit tým spolupracovníků? V čem může Freelo pomoct vyloženě technicky zaměřeným profesím? O tom jsme si povídali s programátorem a multifunkčním podnikatelem na volné noze – Jiřím Hýbkem.

Ahoj Jirko, pověz nám nejdříve trochu o sobě a tvé práci. Čím přesně se zabýváš?

To je trochu komplikovanější. 🙂 Pracuju jako freelancer v rámci neformálního sdružení podnikatelů Cryonix Innovations. Jako skupina poskytujeme připojení k internetu a další služby v IT. Osobně se také věnuji tvorbě webových stránek – zaměřuji se hlavně na microsite a firemní prezentace. Poslední dobou řeším i zakázky typu menších webových “informačních systémů” pro malé a střední firmy. Dále je to nějaký interní vývoj a správa metropolitní sítě.

Takže pokud to správně chápu, jsi hlavně programátor? V čem je tvoje práce specifická?

Ano, převážně programátor. Ale jelikož podnikám již 6 let od dob studií a začínal jsem sám jako webař, stal se ze mě zároveň kodér a částečně i grafik. Takže od každého trochu. Jak práce časem narůstala, přibylo i pár externistů, nebo spíš spolupracujících freelancerů a tudíž i potřeba alespoň základního projektového řízení.

A pak ti cestu zkřížilo Freelo?

Přesně tak. Dlouhou dobu jsem hledal nějaký nástroj, který by vyhovoval a byl nejlépe česky, mnohdy jsem i uvažoval, že z nouze napíšu vlastní. A pak přišlo Freelo, za což jsem po čtvrt roce používání vážně hodně rád. Ušetřilo mi spoustu času, peněz a nervů. Když bych to shrnul, tak právě pro komunikaci a spolupráci s dalšími volnonožci je Freelo jak dělané.

Jak vypadá tým, se kterým teď spolupracuješ?

Většinu práce zastávám sám, externě využívám grafika, markeťáka a případně další programátory, když je práce víc. Celkem jsou to 3 – 4 lidé.

Pracujete společně jenom online nebo se potkáváte i osobně?

S kolegy se setkáváme osobně, když je to potřeba, ale většinou lze vše vyřešit online, jelikož už se známe a víme, jak co funguje.

Jaká je v rámci týmu na Freelo odezva?

Osobně si myslím, že pozitivní, zatím si nikdo nestěžoval a kolegové s Freelem pracují bez sebemenších problémů.

Díky, to jsme rádi. Ale jak jste tedy komunikovali před Freelem?

Většina komunikace stále probíhá přes Messenger, dříve jsme zkoušeli i Slack. Každopádně to je taková ta pracovně / osobní diskuse. Co se týče evidence úkolů a podkladů, tak jsme používali Google Drive, což moc efektivní a uživatelsky přívětivé rozhodně nebylo.

Proč jste se rozhodli pro změnu? Co přesně vám nevyhovovalo?

Hlavně složitost. Koho by bavilo vyplňovat tabulky a sledovat změny někde na disku. Rozhodně jsme postrádali nějaký užitečný nástroj.

Kdybys měl uvést největší přednosti Freela, jaké by to byly?

Nejvíce na Freelu oceňuji jednoduchost. A pak také vykazování odpracovaného času, to pro mě byla klíčová funkcionalita, kterou jsem pro české prostředí nikde jinde nenašel. To-do listy, aktivita, správa souborů, to bývá běžně dostupné v ostatních nástrojích, ale vykazování času a rozpočty projektů, to je skvělá vlastnost. Umožňuje mi to mít přehled jak nad vlastní prací, tak nad prací kolegů. A když člověk spolupracuje s externisty, velmi to usnadní vyúčtování jak jejich práce, tak celkové ceny klientovi.

Líbí se mi i integrace s Fakturoidemrychlost, jakou přibývají další užitečné funkce.

Kde naopak vnímáš slabiny? Co můžeme zlepšit, aby bylo Freelo ideálním komunikačním nástrojem?

Teď popravdě nevím, s Freelem jsem hodně spokojen. Určitě by se hodila integrace se službami, jako je např. Google Drive. Ale z dosavadní zkušenosti s vámi bych si tipnul, že už na tom určitě pracujete (pozn.: zatím nepracujeme, ale máme to v backlogu 🙂 ). Celkově musím říci, že vaše podpora je skvělá a nelituji jediné koruny, kterou vám za Freelo dávám.

Dovedeš si představit uplatnění Freela i u jiných profesí?

Určitě, Freelo bych využil při každé činnosti, kdy je potřeba mít přehled nad rozpočtem projektu, úkoly a kde je potřeba spolupracovat s dalšími lidmi. Osobně si myslím, že Freelo je užitečný nástroj pro každého freelancera nebo malou firmu, která zatím kombinuje emaily s excelovskými tabulkami.

Pokud bys měl Freelo někomu doporučit, co bys zmínil jako jeho největší přínos?

Myslím, že už jsem vše důležité zmínil. Závěrem bych řekl – vyzkoušejte Freelo a nebudete chtít nic jiného. 🙂

Jirko, díky moc za rozhovor a ať se daří!

Též děkuji a přeji hodně úspěchů a spokojených uživatelů.

Freelo.io Blog Podcast & Rozhovory Rozhovor s programátorem na volné noze – Jiřím Hýbkem

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.