Freelo Blog Inspirace Saaskaři #4 a Integrace

Saaskaři #4 a Integrace

SaaSkaři

Čtvrtá sešlost komunity Saaskařů, softwarových nadšenců, proběhla v prostorách Slevomat.cz. Karel s Petrem hned v úvodu poděkovali kapitánce Slevomatu Marii Havlíčkové. Marie byla nadšená, že mohla akci podpořit, protože tak jako tak plánovala se jí zúčastnit.

Na začátek Karel blejsknul selfíčko s Marií a Petrem.

S pizzou a pivem v ruce, které zajistil Slevomat, jsme tentokrát poslouchali povídání na téma integrace. Asi víš, co to znamená, že? Tak jen kdyby náhodou ne. Integrace = přenos dat mezi vybranými systémy, který vede k jejich plné kompatibilitě a synergickým efektům.

Tentokrát řečnili Petr Fershman z Dativery, kluci z MEWS, Radek Hudák z Shoptetu a Patrik Šimek z Integromatu.

Petr Ferschmann, Co-founder Dativery

Petr je jedním z kapitánů SaaSkařů a jako první přispěl svým povídáním o webové integrační platformě Dativery. Software umožňuje propojení aplikací na úrovni uživatelského rozhraní a zobrazí relevantní data přímo ve tvé aplikaci. Data z CRM, helpdesku, emailu, veřejných zdrojů, sociálních sítí a mnoha dalších. Něco se stane v jedné aplikaci a další na to reaguje, jako řetězec událostí. Přijde nový e-mail  pošle se upozornění do Slacku  zpráva se uloží do CRM.
Každá firma, a vlastně i člověk jako jedinec, potřebuje a využívá specializované aplikace. Propojení těchto aplikací je nezbytné. I malá firma může používat desítky různých SaaS aplikací, které když se propojí, jejich přínos raketově roste.

Vývoj aplikací na míru, třeba ERP a CRM, je zbytečně drahý a často se nevyplatí.

White Label aplikace

  • Nabízené služby, které je možné kompletně spravovat a prezentovat pod tvou vlastní značkou (software jako služba, virtuální servery a sítě, prodej domén apod.).
  • Můžeš integrovat do svého systému.
  • Embedded integrační platformy – IFTTT, Integromat, Zapier a další.
  • Embedded iPaaS (Platform as a Service) vložená cloudová služba, která poskytuje platformu pro integraci aplikací a dat; cloudové aplikace, API a další systémy lze kombinovat.
  • Embedded BI – Business intelligence nástroje třetích stran integrované do existujících systémových řešení firem.
Petr mluvil o White Label aplikacích.

V Dativery se snažili o integraci UI, která by přidala ovládací prvky do cizích aplikací. Jenže zákazníci tuto funkci nepochopili a integrace se nezdařila. Petr to označil jako fuck-up.
Konkrétní příklad integrace ukázal na napojení bank na účetnictví. Díky bankovni-vypisy.cz můžeš mít výpis z banky v účetnictví bez práce. Žádné ruční stahování. Bankovní účet je integrován s e-shopem.
Po osekání nákladů na naprosté minimum se najednou razantně zvýší zisk. Software začne vydělávat a označíte ho jako „deprecated“. Přednáška pro SaaSkaře natolik jasná, že nebyly žádné dotazy.

Vita Samek, Mews Systems

Více než 1200 hotelů v 53 zemích světa používá MEWS jako centrální mozek hotelu. MEWS je moderní a intuitivní software pro kompletní správu rezervací hotelů a hostelů. Pomáhá ubytovacím zařízením automatizovat činnosti. Majitelé zařízení mohou věnovat větší pozornost hostům, zpříjemnit jejich zážitek z pobytu a neřešit administrativu. Díky napojením aplikace se vyhneš třeba čekání ve frontě na check-in.

SaaS model aplikace nabízí 3 tarify rozdělené podle velikosti hotelu (cenou za pokoj).
Software má dvě API. První je public distributor a slouží k vytváření rezervací. Je zdarma a omezení má pouze na počet dotazů. Druhé je semi-public connector a je bránou do mozku hotelu.

  • Důležité je technické řešení. Moc náročný a nevyhovující je polling. Vytváří zbytečné requesty. O poznání lepší jsou v poslední době hodně oblíbené websockety a webhooky – slouží ke komunikaci mezi servery nebo serverem a prohlížečem. Jsou rychlejší a méně náročné na „spotřebovávání“ zdrojů.
  • API mohou používat jen certifikovaní partneři. Prověřuje se, jak API implementují. Operations MEWS poradí, co a jak udělat lépe, aby bylo napojení optimální pro obě strany.
  • MEWS má jednu verzi API. Pokud je něco deprecated, odstraní to z dokumentace a informují partnery, že do 6 měsíců bude odstraněno.

AppStore pro hotely nabízí rychlou integraci funkcí. Vše je na jednom místě 1 source of truth a tou je MEWS.

MEWS je mozkem hotelu.

Radek Hudák, CMO Shoptetu

Jak obsloužit co největší procento z 40 000 e-shopů v zemi, která je e-shopová velmoc?

Shoptet, platforma na které aktuálně běží skoro polovina českých e-shopů, na to v poslední době jde přes vlastní marketplace a API a s ním spojené integrace. Dovoluje mu to pro každou službu, kterou e-shopaři poptávájí, nabídnout dostatek alternativ tak, aby nenutili e-shopaře přecházet například na jiný účetní nebo skladový systém.

O marketplace Shoptet Doplňky se aktuálně v Shoptetu stará tříčlenný tým, který jednak vyhledává nové integrace, ale také testuje všechny doplňky a pomáhá jim s marketingem.

Na vývoji samotného API dělá prakticky polovina vývojářských kapacit Shoptetu.

Shoptet v číslech:

  • 19 307 e-shopů,
  • 205 540 objednávek každý den,
  • 24 miliard korun roční obrat obsluhovaných e-shopů,
  • 3,4 milionů zákazníků za poslední rok u obsluhovaných e-shopů,
  • Marketplace je nejrychleji rostoucí příjem Shoptetu.

Integrace jsou win-win spolupráce pro Shoptet i tvůrce specializovaných aplikací. Shoptet chce být systémem uprostřed na který se budou napojovat jednotlivé specializované aplikace.

Radek Hudák mluvil o integracích Shoptetu.

Patrik Šimek, Co-founder Integromatu

Už ze samotného názvu Integromatu je jasné, že propojení aplikací bude u tohoto „SaaSka“ hrát důležitou roli. Jde o nejpokročilejší automatizační platformu, která ti umožní zvýšit efektivitu v práci bez znalostí programování. Na jejím vývoji se makalo dost dlouho. Od prvních kliknutí v roce 2012 uplynuly 4 roky, než byla vypuštěna do světa – jojo, trošku fuck-up. Pánové to celé zvládli bez investora. Zlomovým se stal rok 2018. Integromat používá např. Slevomat, CK Zanzo a celá spousta dalších menších i větších firem a aplikací.

No a co umí? Děláme chyby, jsme jen lidi. Řešíme opakované úkoly a nebo spoustu úkolů najednou. Integrační platforma řeší takové činnosti automaticky za nás. Integromat má 400 předpřipravených integrací. No a kdyby ti přece jen nějaká chyběla, zvládneš v Integromatu sám přidat vlastní.

K naprogramování nepotřebuješ programátora, protože jde o no-code integrační platformu. V prohlížeči otevřeš editor, propojíš pár koleček a vše funguje.

Proces s Integromatem.

Jak to celé shrnout? Integrace, API, otevřenost, propojení sou ve světě online aplikací velmi důležité, protože přinášejí za rozumné úsilí velkou přidanou hodnotu. Nevymýšlejme znovu kolo a místo toho spíš propojujme již existující řešení. Uživatelé (takže my všichni) potřebujeme dobře spolupracující, propojené a vyladěné speciální nástroje, díky kterým ušetříme čas, peníze a určitě i nervy.

Chceš nasát atmosféru z předchozích setkání? Mrkni na video záznam jednotlivých přednášek.

Těšíme se příště!

Zdraví Freeláci a Petr.
Freelo.io Blog Inspirace Saaskaři #4 a Integrace

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.