Freelo Blog Inspirace Řízení lidí podle socioniky: Jaké z 16 typů osobností máš v týmu?

Řízení lidí podle socioniky: Jaké z 16 typů osobností máš v týmu?

Řízení lidí

Diverzita ve firmách je klíčem k růstu. Tým složený výhradně z jednoho typu osobností nevytvoří správnou skupinovou dynamiku, neumí efektivně řešit úkoly ani inovovat. Jenže jak správně namixovat lidi přiřazené na projekt, aby firma kvetla? Jak zajistit, že každý, koho mám v týmu, je ve správné roli? Jak rozvíjet potenciál zaměstnanců v malých a středních firmách? Odpovědí může být řízení lidí podle 16 typů osobností. Na tohle téma jsme vyzpovídali zakladatelku společnosti Socion Lucii Cieslarovou.

Socioniku využívá k řízení týmů 80 % společností na seznamu Fortune 500

V každém týmu něco drhne nebo může fungovat lépe. „Socionika, vycházející z učení C. G. Junga, dokáže dostatečně jednoduše a zároveň komplexně vysvětlit, co nás jako lidi od sebe liší, a jak můžeme jeden druhého navzájem pochopit. A pak spolu efektivněji pracovat. U jednotlivců pomáhá orientaci v životě a rozvíjení silných stránek (navíc rozvíjením těch silných posilujeme i ty slabé!). Pomáhá ve výběru role jednotlivce ve firmě, ve vedení lidí a vytváření funkčních pracovních týmů,“ vysvětluje Lucie, proč se socionice přezdívá typologie budoucnosti. Ne nadarmo s touto metodikou pracuje více než 80 % společností na seznamu Fortune 500. Používá se při náboru, při skládání týmů, nastavování procesů, v obchodu a komunikaci. Na internetu najdeš spoustu testů osobnosti, spolehlivé rozřazení však udělá především odborník. Dá tobě i kolegům řádný kontext a pomůže vám společně fungovat jako dobře promazaný stroj. Svůj tým však dobře znáš, takže své kolegy po přečtení popisu s velkou pravděpodobností odhalíš.  

Předskokanem socioniky je typologie MBTI, kde se 16 typů označuje pomocí čtyř písmen. MBTI osobnostní test si můžeš udělat online například na stránce 16Personalities. Měl/a bys ale myslet na to, že tento typ testů nebývá stoprocentní. Lidé mají často tendenci na standardní počítačové otázky odpovídat podle masky, kterou hrají ve společnosti.  V socionice jsou naopak jednotlivé typy pojmenovány podle významných osobností. 16 typů osobností v socionice rozdělujeme na čtyři kvadry podle společného vnímání světa a životního tempa:

První kvadra – největší a nejodvážnější inovátoři

„První kvadra ráda vymýšlí, začíná nebo zakládá. Je fascinovaná budoucností a vytvářením nových myšlenek. Tito lidé pracují především na mentální úrovni,“ přibližuje Lucie Cieslarová.

Pro inovátory z první kvadry může být ideálním pomocníkem při realizaci jejich skvělých nápadů také Freelo. Do Freela si mohou všechny své myšlenky uložit, aby nikam nezapadly a následně z nich rozpracovat výborný projekt třeba podle této šablony.

Konkrétně sem patří následující typy lidí:

Robespierre – analytik, vědec

Výborný analyzátor, vědec, diskutér. Je argumentačně schopný a rád vede náročné debaty. Zároveň může být i neosobní a není pro něho snadné se orientovat v lidských pocitech. „Robespierre je Sheldon z Big Bang Theory. Má odpověď na všechno, je neskutečná kapacita, ale bohužel si myslí, že je nejchytřejší na celém světě“ vysvětluje Lucie.

Sheldon ukazuje výpočty na tabuli.

Jak s Robespierrem pracovat u tebe ve firmě? „Ve startupu nebo malé/střední firmě bude pravděpodobně na horních pozicích nebo za počítačem. Díky jeho fascinaci pokrokem bývá výborným kodérem nebo developerem. Je spokojený, když vytváří světy za počítačem a nemusí být v denním kontaktu s lidmi. Jelikož má vždycky pravdu, není snadné s ním vyjít. ”

Hugo – nadšenec

Hugo je duální protějšek Robespierra. Co to znamená? „Mezi 16 typy jsou vždy dvojice, které mají podobné životní tempo i vnímání světa. Jako správné protiklady se doplňují. Liší se tím, zda jsou extroverti/introverti nebo racionální/iracionální. Vznikají tak ideální dvojice, což se kromě pracovního prostředí využívá v socionice vztahů,“ přibližuje Lucie. Extrovertní, přátelští a společenští Hugové rádi vymýšlí a začínají. Typickým představitelem je charismatický George Clooney. Na rozdíl od Robespierrů nejsou logici, zato výborně vycházejí s lidmi. Patří sem třeba zakladatelé podnikatelských klubů. Jsou excelentní v přednášení. Dokáží vzbudit nadšení do práce a budování projektu. Jsou lidští a mohou se skvěle uplatnit třeba v pohostinství nebo kultuře,“ ukazuje se, „milují show a umí ji jako nikdo jiný. Organizátoři svateb, koncertů, oslav – to bývají Hugové nebo Hamleti (viz níže).“

George Clooney se usmívá a hledí do dálky.

Jak s Hugem pracovat u tebe ve firmě? Dej mu za úkol vedení týmu obchodníků. Půjde mu trénink a motivace, stejně jako zaškolování nováčků. „Slabší stránkou je dodržování termínů, Hugo má slabou intuici času. Jako etický typ upřednostňuje spíš kolektiv než samotu. Potřebuje být s lidmi, solitérská práce za PC Huga zničí,“ radí Lucie.

Vyzkoušej Freelo zdarma na 14 dníJdeme na to

Don Quijote – vynálezce, inovátor

Jestli někdo žije budoucností a chce se k ní přiblížit, je to Don Quijote. Uvažuje za celý svět, je technologicky zdatný a odvážný jít do neznáma. Sedí to na Elona Muska? Patří právě sem. „Don Quijote přijde s velkou myšlenkou jako první. Vytvoří systém, ozkouší ho a pak předá dalším, zatímco jde budovat další velkou věc. Fascinuje ho online a robotizace. Pro velké vizionáře je tahle doba ideální,“ ukazuje se.

Elon Musk vysvětluje a gestikuluje rukama.

Dá se Don Quijote vůbec zaměstnat? A jak s ním ve firmě pracovat? „Jeden Quijote na firmu o sto lidech je dost. Dva už by byli moc,“ směje se Lucie. Většinou je to zakladatel nebo vedoucí nějaké inovativní či laboratorní sekce.

Dumas – prostředník, usmiřovatel

Duální partner Don Quijota je méně logický, o to více pro-lidský. „Dumas moc nevnímá hranice ani čas, zato je silný v nacítění na lidi. Vytvoří atmosféru pro sdílení příběhů a informací. V dnešní době zaměřené na výkony to má Dumas těžší, ale doba se mění a ve firmách bude potřeba.” Dumaskou je například „holka od vedle” Drew Barrymore.

Drew Barrymore se mile usmívá.

Jak posadit Dumase na správnou pozici? Pozitivní člověk jako Dumas v týmu přirozeně pečuje o atmosféru a pohodlí, aktivně či nevědomě buduje firemní kulturu a dobře vychází s kolegy i klienty. Výborný je do retenčního oddělení jako account manažer. Jde mu feng shui, uplatnění najde i v diplomacii, umělecké sféře či gastronomii.

Stáhněte si zdarma průvodce a zlepšete svoji firemní kulturuChci eBook zdarma

Druhá kvadra – uvaděči velkých myšlenek do provozu

Zatímco první kvadra pracuje hodně na mentální úrovni, potřebuje dvojka převést velké myšlenky do materiální roviny. „Jestli zasadila první kvadra semínko, tihle z toho vyklíčí rostlinu,“ říká zakladatelka Socion.cz. Sama patří do této kvadry a připouští, že vizionářství jejích kolegů z první skupiny jí často přivádí k šílenství. „Kvadra jedna a dvě spolu vytvoří velké věci, naučí-li se spolupracovat. Potíž je, že my v druhé kvadře už nejsme tak v budoucnosti a potřebujeme reálné výsledky tady a teď.“ Jinými slovy, lidé z této skupiny analyzují vize a chtějí je realizovat. Jsou to výborní stratégové a lídři.

O tom, jak uvádět velké myšlenky do reality a řídit změnu v praxi se můžete dočíst třeba v článku z dílny Freela.

Žukov – vůdce, stratég

Není typu, který by víc miloval překážky. „Čím víc Žukov realizuje svou sílu, tím silnější je. Věci má rád pod palcem. Založí firmu, vytvoří systém, který předtím neexistoval. Jde do praxe, vyzkouší, vše si projde, vychytá a pak ukáže cestu ostatním. Nejvíc se realizuje v začátcích, na rutinu už ho neutáhne.“ Mezi Žukovy patří Ben Cristovao nebo Donald Trump.

Ben Cristovao si mne ruce a tváří se odhodlaně.

Netřeba se ptát, kde ve firmě Žukova najdeme. Většinou vepředu – ve vedení. „Je to typ, který podniká odmala. Nechce být zaměstnaný ani někde uvázaný. Většina Žukovů má své firmy, je to pro ně přirozené.” Řídí se údajně těžko, jedině tím způsobem, že dostane volnou ruku a vše si vyzkouší sám. Pokud zjistí, že systém, který je ve firmě nastavený, je dobrý, bude ho ctít. Přesto má Lucie jeden tip: „Dejte mu roli headhuntera. Žukov je lovec, miluje rozšiřování „armády“ a je v tom výborný. Přivede k vám do firmy ty správné lidi.“

Jesenin – romantik, lyrik

Také duální partner Žukova si libuje v začátcích. Má dobrou intuici času a dokáže skvěle vycítit trendy, i ty onlinové. „Hodně zástupců tohoto typu najdeme v umělecké sféře, jsou to hodně kreativní lidé, herci, zpěváci, youtubeři, instagrameři. Jsou rádi na zaměstnanecké pozici s určitou mírou svobody nebo jako OSVČ.“

Lady Diana v růžovém oblečení se usmívá.

Jak s Jeseninem pracovat ve firmě? Přirozeně pečuje o své okolí. Hodí se pro komunikaci se zákazníky (v B2B i B2C), zastane roli office manažera a nejvíce se rozsvítí, dostane-li na starost environmentální nebo společensky odpovědné projekty. Mahatmá Gándhí i princezna Diana byli Jeseninové.

Maxim Gorkij – inspektor, pragmatik

Maxim toho dokáže spoustu pochytit, nastavit a dotáhnout do konce. Zakousne se a jen tak neuhne. „Je úžasný v dodržování pravidel, kontrole funkčnosti a dohlížení na systém. Své věci má seřazené, na určitých místech. Vyznačuje se důkladností v profesních záležitostech. Pečlivě plánuje události, zkoumá a zpracovává data. Nerad se baví o nesmyslech, konverzace musí dávat smysl. Je silný, pracovitý a stejná kritéria chce i po druhých.“ Maximkou je například Madeleine Albrightová

Madeleine Albright na společenské akci se usmívá.

Jak s Maximem pracovat ve firmě? Nejlépe využitý je jako projektový manažer. Objeví odchylku a vyladí ji. Nebojí se zodpovědnosti a bojuje za to, čemu věří. Jako racionální typ nepotřebuje tolik nových impulzů, zvládne tedy být celý den interně ve firmě.

Hamlet – herec, učitel

Duální partner Maxima je výborný mluvčí a charismatický řečník. „Je schopný strhnout skupinku i velký dav. Potřebuje se každodenně vykecat, ale dělá to s takovou grácií, že rádi posloucháte. Je hodně vizuální a dokáže zrežírovat nezapomenutelnou poradu i divadelní představení, kde bude i největší hvězdou.“

Mark Dzirasa rozevírá ruce s nadšeným a vzrušeným výrazem.

Představte si showmana a vypravěče typu Jim Carrey nebo Mark Dzirasa – a teď kam s takovým člověkem v malé nebo střední firmě? „Hamlet za počítačem nevydrží a chcete-li ho zneškodnit, zahrabejte ho pod stohy papírů. Miluje pozornost a můžete mu s důvěrou předat vedení a zaškolení spolupracovníků či zapracování nových lidí. Zvládne také cokoli, kde je potřeba originalita. Pokud natáčíte pro klienty videa nebo mluvíte na konferencích, nenajdete lepší tvář firmy. Přirozeně se též pouští do oslav narozenin nebo teambuildingů a je v tom sakra dobrý,“ platí o Hamletovi.

Třetí kvadra – největší tahouni

Co první kvadra vymyslí a druhá nastaví, to třetí skupina převezme v pevné otěže. Máme před sebou typy, co milují práci. Rádi ji dělají, rádi o ní mluví a rádi vidí každodenní praktické výsledky svého konání. Jsou to manažeři a teamlídři. Potřebují růst. Dokáží inovovat již existující. Ideální lidi, kteří posunou malou firmu do střední velikosti nebo stabilizují středně velkou, úspěšnou firmu.

Pro všechny teamlídry nejen ze třetí kvadry, kteří by rádi dovedli svůj tým k efektivnímu fungování prostřednictvím Freela připravujeme pravidelná online školení. Připoj se na některé z nich a nauč se něco nového!

London – podnikatel, průkopník

Jedinec s výbornou intuicí času dokáže vychytat ty nejzajímavější byznysové trendy ve správnou dobu. London potřebuje nové impulzy a pocit růstu. Hodně mluví s lidmi, čte a vzdělává se. Představitelem Londona je Jan Mühlfeit. Jan Mühlfeit v saku s červeným kapesníčkem se usmívá. Jak s Londonem pracovat ve firmě? „Londonové mají blízko k technologiím, ale klidně také k financím. Dokáží adaptovat existující systémy na nové trendy. Londonovi dejte na starost IT oddělení, bude v nejlepších rukách. I když víte co? On má tak výborné načasování, že přijde právě ve chvíli, kdy budete tohle místo potřebovat obsadit,“ směje se Lucie, podle jejíž zkušenosti kamkoli přijde London, tam se projekt rozjede. „Tenhle typ není sólista, ideálně bude pracovat ve skupině a nevadí mu pracovní doba od-do. Zvládne vyšší pozice, jen ho nenuťte přednášet nebo vést větší porady, protože se na to nehodí.“

Dreiser – strážce, ochránce

Dreiser je neskutečný pracant. Jelikož má slabou intuici možností, není mu dobře ve změnách a je tudíž jedním z nejkonzervativnějších typů lidí. „Dreiserové se hodí do jakéhokoli již vytvořeného systému, kde se velmi dobře aklimatizují a přijmou ho za své. Jsou to lidi, kteří jej loajálně budou bránit, i kdyby už skomíral,“ přiznává Lucie. Dreiser má v sobě zakořeněnou touhu pomáhat, morální principy a férovost. Je to fyzicky aktivní člověk. Dreiserem je Jaromír Jágr.

Jaromír Jágr hraje hokej s rozevlátými kudrnatými vlasy.

Jak na Dreisera ve vaší firmě? Dreiser dokáže i v dnešní rychlé době pracovat u jednoho zaměstnavatele deset a více let a být pořád spokojený. Tu a tam mu něco nevyhovuje, ale má-li ve firmě vhodnou roli, rád zůstane. V zaměstnanecké pozici pod dobrým šéfem je jako ryba ve vodě a mnohonásobně vrátí, když o něj budeš jako šéf pečovat. „Jelikož potřebuje již skutečně zavedené a ověřené pracovní postupy a vymezené mantinely, není příliš vhodný do startupů.“

Napoleon – politik, diplomat

Výborný řídicí pracovník, rozený lídr, dobrodruh a výborný společník. Napoleon je velmi sebevědomý typ, tak jako jeho zástupci Silvio Berlusconi nebo Julius Caesar. Napoleon by však neměl být u vzniku startupu sám. „Kdyby London vymyslel technologickou firmu, Napoleon mu ji povede k úspěchu.“ Napoleon je rád s lidmi, vyniká ve společnosti a snadno networkuje. Jeho energie je nakažlivá, dokáže strhnout dav. Výzvy řeší ihned, umí improvizovat a nečeká.

Silvio Berlusconi zvedá skleničku se sektem k přípitku.

Jak na Napoleona ve firmě? Napoleoni jsou zaměřeni na výkon, proto bývají výbornými obchodníky i sportovci. „Nemusí řídit jen lidi ve firmě, ale zvládnou řízení velkých klientských kmenů i marketingu směrem k potenciálním klientům.“

Balzac – kritik, pozorovatel

Duální partner Napoleona je intorvertní analytik. Ve své práci má tendenci být profesionálem a stále na sobě pracovat. Balzac žije pro praktičnost, fascinuje ho věda, fyzika a data – Newton, Pascal i Stanislav Lem byli Balzacové.

Isaac Newton drží optický hranol a provádí pokusy.

Jak nejlépe využít Balzaca ve firmě? „Pokud posadíte Balzaca na pozici, ve které řídí data či finance, zajistí vám funkční produkt a finanční návratnost. Jsou výborní finanční analytici, vnímaví k detailům a sotva rozpoznatelným tendencím. Orientují se dobře na kolísání trhů zboží a služeb. Vytváří katalogy, tabulky, databáze, archivy a sbírky. V práci s daty jim málokdo stačí,“ říká Lucie.

Čtvrtá kvadra – pracanti, bez kterých to nejde!

Tady najdeme lidi s nejsilnější pracovní morálkou. Mají silný cit pro etiku a fair play. Jsou loajální a usilují o maximální životní komfort. „Čtvrtá kvadra moc nechápe jedničku, mentální práce je pro ně jen plané povídání a skutek utek,“ směje se šéfka Socionu. Vize nemají pro čtyřku velkou váhu (až na Huxleyho), úspěch cítí v konání – ve kterém dosahují výborných výsledků. Skupina, jež je ambiciózní a ráda dosahuje měřitelných výsledků, povede firmu k dlouhodobému úspěchu.

Ačkoliv je pracovní morálka a tvrdá práce pro rozvoj firmy velmi důležitá, určitě není dobré tyto požadavky zcela odosobnit a nahlížet na své zaměstnance jen jako na stroje. V dnešní době se velký důraz klade i na správnou firemní kulturu. Co vlastně taková firemní kultura je, jak ji správně nastavit a udržet vysvětluje třeba článek zpracovaný Honzou Kuldou, jedním ze spoluzakladatelů Freela.

Sterlitz – ředitel, administrátor

Pragmatik. Zásadová a rozumově založená osobnost. Když je třeba, vyhrne rukávy. Ředitel par excellence. „Sterlitz rád řídí velké věci – ideálně státy, korporáty či multilevely, kde jsou daná pravidla, co funguje a jak dojít k výsledkům. Rád opakuje, co je úspěšné, a metodou cukru a biče k tomu dovede masu.“

Margaret Thatcher v modrém kostýmku se zamyšleně usmívá.

Zaujme vůbec takového megalomana malá firma? „Ano, pokud mu přislíbíte, že jakmile vybudujete základy, převezme vedení. Ve firmě, hlavně ve firmě určité velikosti, je Sterlitze potřeba. Umí dovést lidi k výsledkům. Zajímá ho budoucnost a průmysl 4.0, ale ne z hlediska inovací – chce znát trendy proto, aby na ně firmu adaptoval a aby bylo pořád na výplaty,“ vyobrazuje Lucie Cieslarová schopnosti tohoto typu manažera. Sterlitze si představte jako Margaret Thatcher.

Dostojevskij – humanista, sociolog

Humanista jako je Dostojevskij se v korporátním světě vyskytuje na retenčním oddělení nebo na zákaznické péči. Rád volí též neziskový sektor, humanitární práci všude po světě, novinařinu, zdravotnictví – zde vynikne. „Rád propojuje lidi v jeden celek. Jeho mysl je zaměřena na blaho všech a vnímá globální dopad lidského chování. Dokáže naslouchat a vidět souvislosti. Se smyslem pro detail tvoří celek. Hodí se všude tam, kde je zapotřebí vysoká sociální a emoční inteligence,“ popisuje Lucie typ, jehož nejslavnější představitelkou je matka Tereza nebo Václav Havel. Ve startupu se hodí na accountskou pozici nebo CSR projekty.

Václav Havel na černobílém snímku z profilu se usmívá.

Gabin – výrobce, řemeslník

Řemeslník moderní doby, pro kterého je tempo některých korporací moc rychlé. „Jako Gabina si představte introverta, praktického a schopného člověka, který si rád dělá věci podle sebe. Takový Shrek. Umí toho spoustu, pracuje rád a dokáže se soustředit.“ V práci je často individualista se skonem k perfekcionismu.

Shrek v lese rozpřahuje ruce a má křečovitý úsměv.

Kde ve firmě Gabin zazáří? „V malé a střední firmě mu sedne technický support nebo technická školení. Gabin pracuje klidně a trpělivě, umí opravit nefungující, neustále něco zdokonaluje a většinu věcí, ať už v domácnosti nebo v kancelářském prostředí, si „vyrobí“ sám. Má spolehlivé výsledky a nejraději dělá na živnostenský list, často ve stavebnictví.

Huxley – psycholog, reportér

Jako jediní ve čtvrté kvadře mají vizionářské schopnosti a touhu měnit svět, ovšem jejich směřování musí mít praktické výsledky. Lidé tohoto typu bývají výborní žurnalisté, reportéři, PRisté, přednášející. Všude, kde je potřeba mluvené slovo a dobrý odhad lidí, lidská interakce spojená s pohotovým vtipem, tam Huxley září. Není lepšího příkladu než Ellen DeGeneres.

Ellen DeGeneres vystupuje na show.

Jak vést Huxleyho ve firmě? „Ve firmě je Huxley impozantní personalista. Vidí do motivů lidí. Umí odkrýt jejich talent a povzbudit je k jeho využití. Máte-li po ruce Huxleyho, našli jste skvělý typ pro startup. Nejenže sám zastane víc úkonů, ale také dokáže odhadnout, koho do jaké role zasadit. Na volné noze se může realizovat jako novinář nebo kariérní kouč,“ uzavírá Lucie Cieslarová.

Jak se v jednotlivých typech ještě lépe orientovat?

Všechny zmíněné socionické typy jsou ještě přehledně znázorněné v této tabulce převzaté z webu socionika.cz

Tabulka socionických typů.

Co teď s tím?

Jak vidíš, nejde všechny strkat do jednoho pytle a vést jedním stylem. Své lidi si otestuj, abys dokázal/a z diverzity týmu vytěžit maximum. Není tajemstvím, že člověk, který dělá práci, jež ho baví a na kterou se hodí, je o 400 % výkonnější. Tak si představ, kam můžeš tým či firmu posunout, začneš-li pracovat s charakteristikou jednotlivých zaměstnanců. Také uvnitř týmu dojde k lepšímu pochopení, budou-li vědět, kdo je jaký typ osobnosti. Často lidé konečně pochopí, proč se vlastně nechápou, a budou shovívavější jeden k druhému. Komunikace v takovém týmu je otevřená, proaktivní a pozitivní. Při třenicích se vyplatí myslet, jaká je kdo osobnost, nicméně ani to neber jako dogma. Klíčové je vnímat chemii týmu a neignorovat ji.

Napiš nám, jestli pro tebe byl článek užitečný a jaké otázky tě v souvislosti s 16 typy napadají.

Freelo.io Blog Inspirace Řízení lidí podle socioniky: Jaké z 16 typů osobností máš v týmu?

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.