Freelo Blog Strojovna Prvních 365 dní Freela – nahoru, dolů a zpět

Prvních 365 dní Freela – nahoru, dolů a zpět

Freelo má za sebou první rok. Neminuly nás vzestupy i pády. Chvíle naděje i nervozity. Jaké to je přijít na český na trh s vlastní aplikací? Jde vůbec myslet na všechno dopředu, nebo se musíte naučit hodně a především vhodně improvizovat? Vydestilovali jsme to nejzajímavější, co jsme za 365 dní fungování Freela zjistili a zažili.

První nápad na aplikaci zabývající se řízením projektů padl někdy na podzim roku 2014. Na trhu chybělo něco jednoduchého, co by řešilo každodenní potřeby freelancerů. Život na volné noze – to bylo prostředí, které jsme znali.

Samotným by se nám taková aplikace hodila. Chtěli jsme, aby pokryla potřeby celého pracovního dne – od úkolů a termínů, přes komunikaci až po hlídání rozpočtů. Světově známé aplikace byly zbytečně složité nebo jim vždy něco chybělo.

Vážně neexistuje něco jednoduchého a intuitivního? Nic? Tak my si tu aplikaci teda uděláme. A tak vzniklo Freelo. No dobře, až takhle od boku jsme na to nešli.

Slavnostní odkliknutí

Zabralo to 10 měsíců programování, kódování a navrhování a nespočet hodin komunikace. Obětovali jsme všechny víkendy.  Konečně v listopadu 2015 Freelo spatřilo světlo internetu. Ale tady příběh nekončí. Právě naopak. Ta největší dřina teprve začíná – musíte přesvědčit uživatele, aby produkt chtěli denně používat.

Pokud se nechcete zbláznit, musíte stát nohama na zemi. Jenže to se snadno říká. Těžko budete mít reálná očekávání, když něco děláte poprvé. V tomhle jsme byli celkem bláhoví.

Mysleli jsme si například, že…

→ za pár dní budeme mít desítky uživatelů

ale kde že. Tohle není sprint – vyhraje ten, kdo vydrží. Kdo doběhne dál, než za první zatáčku. Povíme vám, že to někdy není vůbec jednoduché. Ukázalo se, že uživatelé chtějí i jiné funkce, než nabízíme. Nikdy sami nevymyslíte všechno.

→ uživatelé si Freelo rychle oblíbí

a ono ne. Lidé nemají čas. Aplikace zkoušejí jak na běžícím pásu. Dostanete pár minut, a dost. Víc ani klik. Klíčem k úspěchu je ukázat přínos opravdu rychle. Ideálně hned po registraci. Dokud hodnotu nenaservírujete uživateli pod nos, jako by neexistovala. Jenže jak na to? To je kumšt. Zatím zkoumáme a hledáme cestičky.

→ naší hlavní cílovkou jsou Freelanceři

přitom čísla ukazují něco jiného. Největší zájem mají malé týmy, které spolu potřebují každý den komunikovat. Nikdy dopředu nevíte, jak trh zareaguje. Vývoj Freela proto kormidlujeme podle zpětné vazby a přitom se stále držíme původní myšlenky: jednoduchost. Šetříme čas, nervy a peníze.

→ kdo jednou Freelo vyzkouší, už nebude chtít nic jiného

ano, ale nestane se to přes noc. Produkt našeho typu není jednorázová záležitost. Aplikace přináší hodnotu, až když ji používáte s celým týmem naplno.
Zvyk je železná košile – změnit pracovní workflow u sebe, natož u celého týmu, není úkol na pár dní. Píšeme si s vámi, voláme a chatujeme. Je to pro nás poučné a inspirativní. Vaše podněty po pečlivé rozvaze promítáme zpět do vývoje. To je podle nás ten správný způsob, jak Freelo posouvat blíž k vám a vašim potřebám.

→ budou mít zájem hlavně lidi z “onlajnu”

a přitom dneska máme nejvíc klientů z malých firem a e-shopů. Předpokládali jsme, že Freelo bude zajímat hlavně všechny online specialisty a markeťáky. Ukázalo se, že ti svoje řešení často už dávno mají. Naše cíle se nezměnily. Stále jsme přesvědčení o tom, že je Freelo ten pravý nástroj pro menší týmy a nezávislé profesionály. Jenom nás překvapilo, kolik těch týmů je z „nedigitálních“ oborů.

... a osmého dne odpočívali. Freelo hackathon.
… a osmého dne odpočívali. Freelo hackathon.

A co všechno jsme stihli za první rok?

  • Vypustili jsme do světa novou verzi Freelo 2.0 a nespočet dalších menších aktualizací.
  • Objevili jsme se na 8 offline akcích (BarCamp, Projektový klub, #mktfest, …)
  • Udělali jsme 1 2 3 4 inspirativní rozhovory s uživateli.
  • Přibrali jsme do týmu copíka Jůlii.
  • Vyrazili jsme na hackathon.

Co vám budeme povídat. Byl to rok těžké dřiny. Ale jakmile pracujete na něčem vlastním, žádná dřina není tak těžká, aby se nedala zvládnout. Klidně budete pracovat sedm osm dní v týdnu, 30 hodin denně, protože tohle už není práce pro šéfa. Teď už tvoříte něco vlastního, co slouží i ostatním.

Jak říká náš Karlos – pozitivní reakce od uživatelů jsou jako balzám na duši. To potom zvládnete i probdělou noc. Navíc nás hřeje vědomí, že Freelo pomáhá našim uživatelům usnadnit každý pracovní den.

A v neposlední řadě nás to taky hodně baví! 🙂

Freelo.io Blog Strojovna Prvních 365 dní Freela – nahoru, dolů a zpět

Inspirace

Podcast & Rozhovory

Strojovna

Akademie

icon-kormidlo5

14denní testovací plavba zdarma

Potřebujete poradit? Domluvte si s námi bezplatnou online konzultaci.